Hlavní obsah

Místo smutku? Barevný rumunský hřbitov je velkým uměleckým dílem

Novinky, Michael Švarc

Hřbitovy většinou nebývají místem radosti. Pohřebiště v rumunské vesničce Sapanta, kterému se říká Merry Cemetery, se přesto snaží návštěvníkům ukázat, že smrt nemusí být vždy vyloženě tragická. Hroby a pomníky jsou tu totiž barevně vyzdobené a jsou tak v podstatě velkým uměleckým dílem.

Foto: Profimedia.cz

Na hřbitově se nachází asi tisícovka barevných křížů.

Článek

Na hřbitově návštěvníci naleznou přes tisíc pravoslavných dřevěných křížů. Jsou vyzdobeny barevnými malbami a také doprovodnými texty, které pojednávají o životě zesnulých a okolnostech jejich smrti – například dívka, kterou srazilo auto, má tento výjev i na svém náhrobku, píše server Daily Mail.

Neobvyklý hřbitov přitahuje množství návštěvníků, a to navzdory tomu, že se nachází asi 600 kilometrů od Bukurešti.

„Vím, co se tady turistů dotýká, není to ledajaký hřbitov. Lidé si uvědomují, že se tu mohou zasmát samotné smrti,“ uvedl pro agenturu AP 62letý řezbář Dumitru Pop Tincu, který mnoho křížů sám vytvořil.

Foto: Profimedia.cz

Tradice sahá do roku 1935.

Podle něj považují hřbitov někteří návštěvníci spíše za muzeum pod širým nebem. „Moji rodiče mi od dětství o tomto místě vyprávěli,“ tvrdí německý turista s rumunskými kořeny Gergard Schuster. „Vždy jsem chtěl Merry Cemetery navštívit, ale až dosud se mi to nepodařilo,“ uvedl.

Levně nevyjdou

Tradice barevných náhrobků začala kolem roku 1935, kdy místní řezbář Stan Ioan Patras přišel s myšlenkou rýt na kříže krátké epitafy a jednoduché výjevy. Do své smrti v roce 1977 takto vyrobil na 700 křížů — dnes tu má i svůj vlastní, na kterém se píše, že právě on stojí za dnešní podobou hřbitova.

Foto: Profimedia.cz

Text i malby vyprávějí příběh zesnulých a přibližují také okolnosti jejich smrti.

Nechat si vyrobit barevný kříž ale není levná záležitost, obzvlášť na Rumunsko. Jeden stojí mezi 2000 a 5000 rumunskými leji (10 800 až 27 000 korun) a jeho zhotovení může zabrat i týden. Zatímco některé příběhy, které kříže vyprávějí, jsou poměrně veselé, jiné mohou vyznívat smutně. „Připomene vám to, o čem život skutečně je,“ konstatuje Tincu.

Extravagantní hřbitov ve Vietnamu slibuje posmrtný život v přepychu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám