Hlavní obsah

Místa, která zmizela v ledovém chřtánu

Novinky, Klára Fischleinová

Jako v říši ledové královny nebo jako v křehkém skleněném světě – tak si člověk připadá na některých místech naší planety poté, co si je vezme do parády mráz. Že má často smysl pro humor, dokazují snímky z osmi rozličných koutů světa.

Foto: Profimedia.cz

Mráz někdy vytváří neuvěřitelné kreace. V tomto případě mu však svým zásahem ještě navíc trochu pomohli hasiči.

Článek

Schodiště jaderné elektrárny ve Francii zneprůchodnil led poměrně elegantním způsobem. Obalil ho kompletně, takže kromě nohou by tu potenciálnímu „sebevrahovi“, který by se chystal sejít dolů, klouzaly i ruce.

Foto: Profimedia.cz

Schody francouzské jaderné elektrárny po mrazivé invazi.

Další schody, po kterých by se vydal snad jen blázen, objevili v obydleném domě v čínské provincii Ťi-lin. Kromě schodiště vypadajícího jako ze skla tu byla zledovatělá i podlaha, takže nebylo několik dní možné se tady bezpečně pohybovat.

Foto: Profimedia.cz

V provincii Ťi-lin v Číně čekalo obyvatele domu nemilé ledové překvapení.

Mohutné ledové vodopády vznikly loni v prosinci taktéž v čínské provincii Che-pej v pohoří Tchaj-chang. Okouzlující bílé rampouchy, několikanásobně převyšující velikost lidské postavy, budí úžas i respekt. Jejich váha by pro neopatrného dobrodruha mohla být smrtící.

Foto: Profimedia.cz

Provincie Che-pej v Číně a ledové vodopády na pohoří Tchaj-chang.

Jakoby se i neohrožený kamenný hrdina zasněženýma rukama bránil špičatým ledovým ostřím. V centru ruského Petrohradu vytvořil mráz před měsícem úsměvnou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Socha vytvářející společně s rampouchy úsměvný výjev v centru St. Petěrsburgu.

Dalším obdivuhodným ledovým úkazem jsou zmrzlé vodopády v Číně, tentokrát ve státě Ťi-Sien a jeho provincii Šan-si. Nízké zimní teploty si tu pohrály se zátiším Žluté řeky. To je ve svém ledovém kabátě jen těžko bezpečně dostupné.

Foto: Profimedia.cz

Zamrzlé okolí čínské Žluté řeky v oblasti Šan-si.

V Rumunsku na pohoří Vladeasa udeřily mrazíky nekompromisně. Schovaly dokonce i stavby a vozidla. Do zamrzlých interiérů (nebo ven z nich) se pak šlo dostat jen komplikovaně. Sníh a led tady tak trochu ironicky na měsíc pohřbil dokonce i meteorologickou stanici.

Foto: Profimedia.cz

Zamrzlá horská meteorologická stanice v Rumunsku.

Okolo 100 tisíc samostatných rampouchů vytvořilo ledovou pevnost v Bloomingtonu v americké Minnesotě. Teploty okolo bodu mrazu tady zaúřadovaly letos v lednu. Bílé království se stalo terčem horolezců i zvědavců.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec na ledovém masivu v americké Minnesotě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám