Hlavní obsah

Místa, kam by turista raději neměl jezdit sám

Novinky, lap

Vzít batoh přes rameno a vydat se na cestu, která nemá pevně stanovené cíle, v sobě skrývá osvobozující pocit volnosti. Přesto existuje pár lokalit, kde se turistům nevyplatí putovat bez průvodce či bez cestovky.

BEZ KOMNETÁŘE: Galapágy

 
Článek

Důvodů, proč dát přednost zájezdu s větší skupinou před možností putovat sám, není málo. Patří mezi ně například přenesení složitého byrokratického systému vyřizování víz na někoho jiného, řešení komplikací s jazykovou bariérou a orientace průvodce na daném místě či v aktuální bezpečnostní situaci. Připravili jsme pro vás některá místa, která se pro individuální turistiku příliš nehodí.

Souostroví Galapágy

Galapágy jsou domovem zhruba 60 druhů ptáků, 20 000 obrovských želv, včetně poddruhů, které jsou kriticky ohrožené, a mnoha dalších zvířat. Návštěvníci, kteří nemají trénovaný zrak, pak plesají nad zkušenými průvodci, kteří jim ukazují v listí schovávající se zvířata. Ta mají tradiční zvyky a teritoria, kde se vyskytují. Galapágy leží asi 1000 km od Ekvádoru ve východní části Tichého oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Želva obrovská na Galapágách

Čína

Většinou se turisté do Číny vypravují jen jednou za život. A tak přípravy zaberou velkou dávku energie. Zároveň by se lidé měli předem připravit na jazykovou bariéru. "Nikdy nezapomenu, jak přede mnou prchali lidé v tramvaji v Hongkongu. Obcházela jsem místní s mapou s prosbou o radu," vzpomínala česká turistka Karolína K.

Nemožnost zeptat se kolemjdoucích, může být velmi stresující. Navíc, člověk může ztratit hodně času jen tím, že hledá výlez z metra nebo z obrovského nákupního centra. Rada zkušeného průvodce je pak nad zlato.

Čeští turisté potřebují do Číny vízum, podrobné informace o podkladech najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Zakázané město v Pekingu

Rusko

Čeští turisté přijíždějící do Ruska potřebují vízum. K jeho vydání potřebujeme cestovní pas, vyplněnou žádost o vydání víza (vízovou anketu), pasovou fotografii o rozměru 3 x 4 cm, pozvání do Ruské federace (vydává ubytovací zařízení nebo fyzická osoba s trvalým pobytem v Rusku), kopii cestovního pasu, kopii dokladu o zdravotním pojištění platném na území Ruské federace a cestovní pojištění.

V Česku vydávají víza v Praze, Brně a Karlových Varech. Adresy výdejních míst najdete zde. Za turisty celé kolečko po úřadech či hotelech zajišťují cestovní kanceláře.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Vasila Blaženého v Moskvě

Machu Picchu, Peru

Úchvatné peruánské ruiny z 15. století jsou stále tak trochu zahaleny tajemstvím. Terasovité stavby bohužel a možná i bohudíky nemají žádné popisky, které by vysvětlovaly dané artefakty. Rozlehlý komplex se lépe prochází se zkušeným průvodcem, který popisuje rituály a místa, kterými procházíte. Pokud se budete chtít vydat po stezce Inků, musíte být součástí organizované skupiny, která musí mít v Peru licenci.

BEZ KOMENTÁŘE: Machu Picchu v Peru

Indie

Indie stále patří mezi rozvíjející se země a čistota nepatří vždy mezi standard. Zažívací problémy tak trápí většinu turistů. Také jedno z varování, které v Indii dostala Julia Robertsová ve filmu Jíst, meditovat, milovat, bylo nepít z lahve a nedotýkat se jídla rukama.

Zkušený průvodce turisty zavede nejen po památkách, ale také upozorní na čistější záchody. A pokud vás skolí zažívací problémy, nasměřuje vás do lékárny, pomůže vybrat správný lék, který není prošlý. Podle serveru ajc.com se turisté stávají v Indii často oběťmi místních, kteří využívají jejich neznalost poměrů a zaměňují i názvy ulic.

Foto: Profimedia.cz

Tádž Mahal

Keňa

Ačkoliv není Keňa větší než Čína, jsou přírodní parky roztroušené po koutech celé země. Pokud chcete vidět velkou pětku, lva, levharta, slona, nosorožce a buvola, vyplatí se vám najmout si zkušeného průvodce. Stejně jako na Galapágách místní znají oblíbená stanoviště zvířat, a mohou tam turisty přivést načas.

Foto: Profimedia.cz

Boj o přežití v rezervaci Masai Mara

Egypt

Politické nepokoje v Egyptě donutily hodně cestovatelů pozměnit plány. V současné chvíli stále dochází ke stávkám a nepokojům. Organizované výlety vedené společností, která má přehled o aktuální situaci, je schopná rychle řešit  náhlé komplikace a změnit například směr cesty, se vyplatí. Individuální turistiku mimo turistické oblasti, Káhiru a Alexandrii nedoporučuje ani Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Gíza, Egypt

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám