Hlavní obsah

Město nedaleko Říma zničila francouzská vojska. Díky turistům opět žije

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monterano je úchvatné město duchů nedaleko Říma. Lidé zde sídlili už od doby bronzové, rozkvět ale zažilo až za Etrusků a pak za Římanů. Jeho vůle přetrvat, která dokázala zdařile odolávat zubu času, ovšem nedokázala odolat na přelomu 18. a 19. století plenění francouzských vojsk a epidemii malárie. Ačkoli od té doby zeje Monterano prázdnotou, díky turistům opět částečně ožívá.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou městečka je bezesporu ruina hradu, pod níž se nachází lví fontána.

Článek

Historie Monterana je ovšem při zevrubném pohledu mnohem komplikovanější. Vládnoucí národy, rody i církve se na něm vyřádily, a tak bylo i před definitivním exodem několikrát opuštěné a posléze znovu zabydlené.

Samotné městečko se zrodilo za dob Etrusků, o jeho následný rozvoj se postarali Římané, kteří v okolí vystavěli množství silnic, ale i budov. Zato po vpádu germánského kmene Langobardů bylo Monterano drasticky vypleněno, jak uvádí oficiální portál nedalekého města Civitavecchia.

Foto: Profimedia.cz

Díky přízni papeže v Monteranu vyrostl i klášter.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstatkem římské éry je majestátní viadukt.

Později ve středověku, když bylo městečko znovu osídleno, stalo se jedním z nejdůležitějších míst italské vrchoviny Monti Sabatini. Od té doby stále kvetlo a pomyslného vrcholu dosáhlo v první polovině 17. století.

Díky papežově přízni zde vyrostl například klášter San Bonaventura s kostelem a zdejší palác dostal novou fasádu nebo také lví fontánu, která se stala jakýmsi symbolem Monterana. Ta je společně s ruinami hradu jedním z přeživších francouzského plenění a následného chátrání.

Jelikož se ale obchod a moc začaly postupně přesouvat jinam, vyústilo to v roztržku mezi tamními rodinami, která zřejmě napomohla francouzské armádě k vydrancování města. Když krátce nato propukla malárie, obyvatelé nadobro odešli. Francouzi navíc zničili velkou část budov i majetku samotných obyvatel, které zde ve výsledku už nic nedrželo a vyšlo je levněji začít nový život někde jinde.

Ruiny uprostřed rezervace

Romantické ruiny si ale našly cestu, jak k sobě opětovně přitáhnout pozornost. Kolem Monterana totiž v roce 1988 vznikla chráněná přírodní rezervace zabírající tisíc hektarů a sahající až k jezeru Bracciano.

Uprostřed krajiny rozmanité na rostliny, faunu, ale i bohaté na vulkanické rokle tak stojí majestátní pozůstatky města. Díky ustanovení rezervace byly vyhrazeny finance na údržbu těch nejvýznamnějších památek v Monteranu, které mají návštěvníci nyní možnost spatřit v jejich rozpadlé kráse.

Foto: Profimedia.cz

Fontána se lvem patří k symbolům Monterana.

V ruinách mohou spatřit památky sahající do různě hluboké historie: od etruských hrobek k velkému římskému viaduktu nebo středověkému hradu. Nechybí tu ani zbytky kláštera San Bonaventura či kostela San Rocco. Jelikož rezervace leží zhruba hodinu jízdy od Říma, může být její návštěva příjemným zpestřením návštěvy hlavního italského města.

Reklama

Výběr článků

Načítám