Hlavní obsah

Město gondol obsadily masky

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rej masek a pestrobarevný blázinec zpestřil od neděle ulice italských Benátek. Po roce opět začal tradiční karneval. Letos polechtá chuťové buňky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benátské průvody masekVideo: Reuters

 
Článek

Benátský karneval, který je proslulý především svými maskami, potrvá více než dva týdny. Skončit má až v úterý 17. února. Světoznámý karneval vždy předchází předvelikonočnímu půstu. Jde o loučení s masem. Tak praví tradice, která trvá už od 11. století.

Karneval má za sebou i období úpadku během 18. a 19. století. Na konci 70. let minulého století však tento zvyk povstal z popela, a to s obrovskou slávou. Lidé se převlékají do barevných kostýmů — tradičních i moderních, podél kanálů s gondolami místy zní živá hudba a turisté ochotně zapomínají na chladné počasí. Srocují se na mostech a chodnících, aby sledovali gondoly nacpané bezpočtem karnevalových postav. Často navíc ani turisté nezůstávají pozadu s maskami.

„Je to fantastické. Nikdy předtím jsem nic podobného neviděla. Zúčastnili jsme se karnevalu v pozdějších dnech, ale nikdy ne takto na začátku. Je to skvělé,“ citovala agentura Reuters jednu z návštěvnic Susan Beckleyovou z Velké Británie.

Rychle pryč

Benátský karneval působí jako magnet na turisty z různých koutů světa. Někteří Benátčané si stěžují na to, že se karneval stal z lokální slavnosti příliš komerční a turistickou událostí. Vymizel podle nich sbližující prvek, který měl pro místní důležitý význam. Většina Benátčanů se prý dokonce v čase karnevalu stěhuje z města. Utíkají před chaosem, který tu vzniká.

Letošní ročník karnevalu nese téma: nejdelikátnější svátek na světě. Soustředí se proto na italskou kuchyni, její tradiční suroviny a pokrmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám