Hlavní obsah

Měsíční krajina v Africe vznikla mohutnou explozí sopky

Novinky, mšv

Solná pláň v Etiopii má hned několik nej. Je nejníže položeným místem na planetě a do nedávna i nejteplejším obydleným. Pozoruhodná krajina ale mnohem více než nějakými rekordy zaujme čarokrásným a neobyčejným vzezřením. Mísí se tu syté odstíny žluté, oranžové a kusy pevniny protkávají horké prameny. Danakilskou proláklinu stvořila před 90 lety mohutná erupce nedaleké sopky.

Foto: Profimedia.cz

Danakilská proláklina je nejníže položeným místem na světě.

Článek

Návštěvu Danakilské prolákliny je dobré naplánovat na příznivější měsíce, průměrná teplota se tu totiž pohybuje kolem 34 stupňů Celsia. Na podzim jsou o něco málo nižší a krása krajiny, která připomíná měsíční povrch, se dá prozkoumávat v mnohem příjemnějších podmínkách. Cestovatelé, kteří sem zamíří, se navíc mohou chvástat, že navštívili nejníže položené místo na Zemi, leží 116 metrů pod úrovní moře.

Foto: Profimedia.cz

Krajina jak z jiné planety oplývá několika unikáty.

Foto: Profimedia.cz

Proláklina je součástí Afarské pánve.

Žlutozelená krajina vznikla po mohutné erupci nedaleké sopky Dallol v roce 1926 a je tvořena solemi, které půdě udávají charakteristickou barvu. Pro obyvatele Etiopie se tedy jedná o zdroj soli. Proláklina tvoří severní část Afarské pánve, na jejímž okraji leží dnes již opuštěné město, nesoucí stejné jméno jako mocný vulkán, tedy Dallol. Lidé z něj odešli nejspíš kvůli vysokým teplotám, ale i proto, že do něj nevedou žádné silnice a přístupné je jen na velbloudech.

Reklama

Výběr článků

Načítám