Hlavní obsah

Malí i velcí zájemci nahlédli do terezínské pevnosti

Terezín

Stovky lidí přilákal v sobotu do Terezína na Litoměřicku program nazvaný Léto v pevnosti. Malí i velcí návštěvníci si mohli prohlédnout nejen historické prostory a v nich vytvořené expozice, ale také zažít atmosféru doby, kdy se nosily pohádkové uniformy a třírohé klobouky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Sapéři ukázali návštěvníkům strasti a slasti života ve vojenské strážnici.

Článek

Pěší regiment zasvětil přítomné do kasárenského života a předvedl dobové zbraně, ze kterých si zájemci mohli i vystřelit. Nad opevněním burácely výstřely z pevnostního děla. Sapéři, doboví příslušníci ženijního vojska, ukázali zábavnou formou strasti a slasti života ve vojenské strážnici Litoměřické brány a návštěvníky nechali posedět u stolu s cínovým nádobím.

Vědomosti o pevnosti mohli zájemci načerpat v muzeu, nechyběly ani prohlídky labyrintu podzemních chodeb s výkladem. Děti mohly absolvovat zábavnou cestu, během které plnily úkoly za sladké odměny. V pevnostním objektu Kavalír 2 proběhla doprovodná akce v podobě Velké ceny muzea nostalgie, tedy amatérský závod v řízení RC modelů.

V Terezíně uctili památku obětí nacistické perzekuce

Domácí

„Moc se nám tady líbí, navíc jsme se o pevnosti dozvěděli plno zajímavostí z tehdejší doby. Hlavně děti jsou doslova nadšené,“ řekl Právu šestatřicetiletý Marek Leština, který spolu s manželkou a dvěma potomky dorazil do Terezína z nedalekého Ústí nad Labem.

S návštěvností akce a terezínských památek během aktuální turistické sezony je spokojený Jiří Hofman ze spolku Terezín, město změny. „Postupně se vracíme k předcovidovým číslům,“ řekl Právu. Zdejší radnice nechala v posledním desetiletí opravit ve městě několik pevnostních objektů, ve kterých se poté usadily různé instituce. Další budovy ale na opravu stále čekají. Některé naléhavě, protože jsou v zoufalém stavu. Město čeká na finanční pomoc od státu, z vlastních zdrojů si opravy nemůže dovolit hradit.

Terezín vznikl za vlády Marie Terezie a císaře Josefa II. jako nově založená pevnost na konci 18. století. Jejím cílem bylo zabránit útočníkovi ze severu postupovat směrem na Prahu. Proto byla vybavena systémem nejmodernějšího bastionového opevnění. Za druhé světové války zneužili pevnost nacisté, kteří v něm zřídili židovské ghetto a věznici gestapa.

Reklama

Výběr článků

Načítám