Hlavní obsah

Maledivy z pandemie těží. V regionu nemají konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie už takřka rok drtí z hlediska cestovního ruchu většinu světových destinací. Maledivy ale i během tohoto složitého období vcelku prosperují. Vděčit za to mohou jednak svému geografickému charakteru, který umožňuje dobrou izolaci od okolního světa, ale také minimální konkurenci v regionu. Většina asijských zemí totiž zůstala turistům neprodyšně uzavřena.

Foto: Profimedia.cz

Maledivy dokázaly uspět i během pandemie.

Článek

Obvykle Maledivy navštíví přes 1,7 milionu lidí ročně. Ačkoli to v loňském roce bylo jen přes půl milionu turistů, země si přesto stěžovat nemůže. Jde totiž o jedno z nejúspěšnějších čísel v rámci cestovního ruchu během pandemie, uvádí server CNN.

Zatímco řada destinací uzavřela své hranice na neurčito, Maledivy se už v červenci znovu otevřely. Důvody byly částečně finanční, cestovní ruch totiž tvoří asi 28 procent tamního HDP, což je jedna z nejvyšších hodnot na světě. A turisté lačnící po odpočinku v hektické době začali brzy přijíždět.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

Přispěl k tomu mimo jiné i fakt, že se lze na Maledivách bezpečně izolovat od světa. Hotely mají většinou svůj vlastní soukromý ostrov, řada z nich zavedla také další bezpečnostní protokoly.

Setkají se s minimem lidí

„Naší největší výhodou je unikátní geografická poloha,“ uvedl Thoyyib Mohamed, šéf maledivského turistického úřadu. „Uvedli jsme se jako bezpečné útočiště,“ dodává s tím, že právě lehkost, s jakou se lze na Maledivách izolovat, přispěla k tomu, že loňský rok dopadl vlastně velmi dobře. Namísto očekávaného půl milionu dorazilo nakonec přesně 555 494 návštěvníků.

Turisté při cestě do hotelů navíc nepotkají prakticky nikoho jiného. Spousta resortů má už v ceně zahrnutý i transfer z letiště, což vylučuje možnost, že se lidé setkají s někým dalším. Podle manažera resortu One Reethi Rah Jana Tibaldiho sice nepřijelo v roce 2020 více turistů než v roce 2019, v hotelu ovšem trávili delší dobu. „Naši hosté cestují méně, ale na delší dobu a více účelově,“ okomentoval.

Turisty na Maledivy nalákalo i množství nabídek, s nimiž resorty přišly. Vzhledem k tomu, že velká část světa přešla na práci z domova, využily toho také hotely a začaly nabízet exkluzivní balíčky zahrnující například i vysokorychlostní internet.

I když Maledivy neprožívají vyloženě pohodové období, dokázaly z pandemie vytěžit maximum. A navzdory tomu, že se otevřely světu, počet případů se tam nijak rapidně nezvýšil. K únoru 2021 zaregistrovaly necelých 18 tisíc případů a 58 úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Nejdražší soukromý ostrov na Maledivách? Noc vyjde na 1,7 milionu korun

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám