Hlavní obsah

Maledivy vybudují plovoucí město. Má odolat zvyšující se hladině moře

Maledivská vláda odhalila plán na vybudování futuristického plovoucího města. Má stát asi 16 kilometrů od metropole Malé a důvodem jeho vzniku je zvyšující se hladina oceánu. Výstavba má začít ještě letos, hotovo by mělo být do pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Město pokryje plochu o dvou kilometrech čtverečních.

Článek

Projekt navrhla nizozemská společnost Dutch Docklands. Plovoucí město bude rozprostřeno v jedné laguně a na několika ostrovech, nabídne tisíce domů s přístavními moly. Autoři tvrdí, že v nově vznikající metropoli nebudou chybět hotely, restaurace ani butiky. Nepůjde tak pouze o město pro místní, ale i o turistickou destinaci, uvádí server Independent.

Maledivská vláda v prohlášení uvedla, že půjde o první skutečně plovoucí město na světě. Projekt má už i své webové stránky, kde se uvádí, že vznikne na rozloze dvou kilometrů čtverečních.

Vzniknou nové útesy

„Maledivané mají silný vztah s mořem a život na vodě je spojen s jejich kulturou a historií. Město je charakterizováno jako lodní komunita, hlavní dopravní infrastrukturou budou kanály, díky nimž se sníží pohyb po pevnině. Nebudou tu povolená auta, pouze kola a tiché elektrické koloběžky,“ uvádí se na stránkách projektu.

Foto: Profimedia.cz

Město bude disponovat množstvím nástupních mol. Hlavní dopravní tepnou totiž budou kanály.

Dále se na nich píše, že plovoucí město bude vzdálené pouhých 10 minut jízdy lodí od Malé a mezinárodního letiště. Půjde o místo, které dokáže dynamicky reagovat na počasí či změny klimatu. Bude se samozřejmě snažit také o udržitelnost a zachování křehkého oceánského ekosystému.

„Plovoucí město bude mít minimální dopad na korálové útesy,“ zdůraznil bývalý maledivský prezident a nynější mluvčí parlamentu Mohamed Našíd. „A co víc, vzniknou nové obří útesy, které budou fungovat jako bariéry proti mořským vlnám. Naše adaptace na klimatickou změnu nesmí ublížit přírodě, ale spíše pracovat po jejím boku,“ doplnil Našíd.

Maledivy, které se skládají z více než tisícovky drobných ostrovů, jsou oteplováním a zvyšující se hladinou oceánů přímo ohroženy. Podle meteorologů by mohly být v roce 2050 neobyvatelné, protože se až 80 procent ostrovů nenachází výše než jeden metr nad mořskou hladinou.

Nejdražší soukromý ostrov na Maledivách? Noc vyjde na 1,7 milionu korun

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám