Hlavní obsah

Malebná italská vesnička u Komského jezera zavede vstupné

Novinky, mšv

Ke značně kontroverznímu kroku se uchýlila italská vesnička Corenno Plinio. Malebná obec ležící při břehu Komského jezera plánuje jednodenním návštěvníkům účtovat vstupné pět eur (125 korun) kvůli navýšení finančních zdrojů. Iniciativa ovšem místní obyvatele názorově rozděluje, píše server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Otázka zavedení vstupného místní rozděluje.

Článek

Každoročně do vesničky zavítají tisíce turistů. Nově zvolený starosta Stefano Cassinelli se proto rozhodl zavést vstupné. Vybrané prostředky by se totiž mohly využít na vylepšení infrastruktury a rozvoj oblasti. Tento krok se ale mezi místními celkem šestnácti obyvateli nesetkal s jednotným souhlasem. Někteří se obávají, že turisté se kvůli placení Corennu Plinio naopak vyhnou.

Cassinelli argumentuje tím, že by vesnici, která je vybudovaná v místech původně římské osady, proměnil na muzeum pod širým nebem a naplno vytěžil její potenciál. Vstupné se má začít platit od 29. března.

Nejde o novinku

Mezi kritiky je například Angelantonio Marietti Andreani, který pochází z místní šlechtické rodiny, jež vlastní hrad shlížející na vesnici. „Jsem z té myšlenky na zavedení vstupného zmatený. Obávám se, že nás to připraví o množství návštěvníků. Navíc lidé, kteří k nám míří, hledají trochu jiné zážitky. Nemyslím si, že jsme místo vhodné pro masovou turistiku,“ řekl.

Řím zakázal stánky se suvenýry u nejpopulárnějších památek

Cestování

Aktuálně pochází 60 procent turistů, kteří Corenno Plinio navštíví, z ciziny. Jedná se zejména o Brity, které sem dvakrát týdně přivezou autobusy.

Zavádění vstupného na různých turisticky frekventovaných místech není v Itálii žádnou novinkou. Za vstup si účtuje například pitoreskní oblast Cinque Terre, známá svými pestrobarevnými skalními vesničkami na pobřeží Ligurského moře — leží nedaleko Janova. Vstupné mají od léta platit také jednodenní návštěvníci Benátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám