Hlavní obsah

Luxus na orbitě. Takto by mohl vypadat vesmírný hotel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírná turistika není hudba daleké budoucnosti. O vyslání běžných lidí do kosmu mluví už několik společností. Teď jedna z nich, kalifornská Gateway Foundation, představila koncept hotelu, který by na oběžnou dráhu ráda vyslala v roce 2025. O dva roky později by měl být i plně funkční, píše server CNN Travel.

Foto: Profimedia.cz

I takto by mohl vypadat jeden z chystaných projektů americké společnosti Gateway Foundation.

Článek

Objekt Von Braun má mít podobu kruhové stanice, která bude obíhat kolem Země. Podle jednoho z architektů Gateway Foundation Tima Alatorrea bude hotel rotovat, čímž bude simulovat gravitaci.

„Je to, jako byste roztočili kbelík s vodou — pod tlakem se voda nehne a zůstane na místě,“ vysvětluje.

Hotel je pojmenován po Wernheru von Braunovi, německém konstruktérovi raket. Jde o poměrně kontroverzní krok, protože von Braun nejprve pracoval pro nacisty, později na programu Apollo ve Spojených státech amerických. Stanice však vychází z jeho poznatků, které platí dodnes.

„Základní fyzika se od té doby nezměnila,“ dodává Alatorre. Stanice by byla vyrobena z nejmodernějších materiálů, které dokážou ve vesmíru odolat.

Nejen pro movité

Jelikož je vesmírná turistika nákladnou disciplínou, pobyt v hotelu by ze začátku také nevyšel levně. V Gateway Foundation ale doufají, že časem by byl zážitek stejně dostupný jako třeba výletní plavba nebo návštěva Disneylandu.

Maximální kapacita hotelu má být 450 lidí. A uvnitř by mělo být na co koukat. Von Braun Station nemá být strohým prostorem, ale kusem Země ve vesmíru. Znamená to stylové bary nebo podlahu pokrytou koberci.

„Chceme nabízet i řadu aktivit, které byste dole na Zemi provádět nemohli. Kvůli menší gravitaci budete moci skákat výš, zvedat různé věci nebo běhat neobvyklým způsobem,“ vysvětluje Alatorre.

Vesmírná stanice by neměla sloužit jen jako hotel, ale i pro výzkumné účely. Cílem Gateway Foundation je vytvořit prostor, ve kterém budou chtít lidé zkrátka existovat, žít a třeba i pracovat.

Zatím jde jen o koncept, který bude třeba pořádně vyladit. Podle odborníků je například delší pobyt v nízké gravitaci škodlivý pro tělo. A zatímco hosté by přijeli jen na pár dní či týdnů, personál by na stanici strávil kolem půl roku. Podle společnosti bude ale vše naprosto bezpečné a bez problémů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám