Hlavní obsah

Lovecký zámeček Humprecht je znám pověstí o nešťastné lásce

Právo, Vlaďka Merhautová

Stavba loveckého zámečku Humprecht vznikla díky lásce k půvabné italské markýze. Zamilovaný hrabě Jan Humprecht Černín z Chudenic nechal vystavět barokní lovecký zámeček tak, aby jeho ženě co nejvíce připomínal domov na jihu Evropy.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Z věže zámku, do níž se dostaneme tzv. Myší dírou, je překrásný rozhled do kraje.

Článek

Po cestě z Mladé Boleslavi na Turnov nebo od Jičína skutečně Humprecht nepřehlédnete. Jeho kulatá věž s tureckým půlměsícem vykukuje mezi lesy nad Sobotkou.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Humprecht byl pojmenován po svém zakladateli, hraběti Janu Humprechtu Černínovi z Chudenic. Stavbu ve tvaru elipsoidu projektoval významný architekt Carlo Lurago, probíhala v letech 1666 až 68.

Italská hraběnka Diana Marie si však zámeckého luxusu neužila, než byl dostavěn, manžela i dva syny opustila a vrátila se do rodné země. Přesto si můžete prohlédnout v jednom z pokojů soubor dvaceti obrázků květin, který nechal pro svou ženu sestavit zámecký pán. Vyhlášená krasavice však tuto sbírku nikdy neviděla. Ovšem i po rozchodu si po celá léta s manželem vyměňovali dopisy a probírali v nich výchovu svých synů...

Foto: Lenka Hofmeistrová

Zámecké skříně obsahují 2587 svazků knih v angličtině, francouzštině, italštině a němčině. Pouze jedna je česká - návod na to, jak zbohatnout.

A tak místo rodinného plnil objekt funkci sídla loveckého, hrabě v přilehlé oboře pořádal hony na jeleny a daňky. V přízemí zámečku se nacházely pokoje pro sloužící, pokoje v prvním patře byly určeny panstvu.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Jan Humprecht Černín z Chudenic

V roce 1678 zámek několikrát zasáhl blesk a vyhořel. Když se o požáru Jan Humprecht dověděl, první, o co se zajímal, jestli neutrpěli škody poddaní v Sobotce. Nechal sídlo opravit a zvýšit o jedno podlaží. Dá se říci, že od roku 1680 až dodnes existuje přibližně ve stejné podobě.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Skříň z r. 1610 je vykládaná několika druhy dřeva.

Po tři generace využívali Černínové zámek k reprezentačním účelům. Po přechodu do majetku Netolických z Eisenberka však postupně pustl. Naštěstí polorozpadlou budovu s celou oborou získalo roku 1926 město Sobotka, které zahájilo o jedenáct let později její rekonstrukci. Do obnovených prostor byly nastěhovány sbírky zdejšího muzea. Současné expozice v zámeckých interiérech mají opět podobu šlechtického sídla hraběte Jana Humprechta Černína.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Zámek nyní slouží ke konání příležitostných výstav a koncertů. Středem budovy prostupuje 16 metrů vysoký sál. Je zdoben nástěnnými malbami, inspirovanými historií rodu Černínů. Hodovní síň má zajímavou akustiku, zpěv doznívá 6 až 8 sekund. V tomto originálním prostředí se také konají od dubna do října svatby. Do oválné místnosti s ozvěnou se vejde zhruba 100 svatebčanů. Při menším obřadu je možné využít galerii pro 20 lidí.

Foto: Lenka Hofmeistrová

Vedle kuchyně se ukládalo vzácné nádobí do tzv. stříbrnice. Za tu zodpovídal stříbrník vlastní hlavou. Krásný porcelánový servis vyrobili na zakázku ve Vídni a měl původně 360 kusů, do současnosti zbylo jen 46.

Romanticky založeným návštěvníkům připomenu jednu pověst, o které se při prohlídce průvodkyně nezmínila. Je půvabně zachycená v melodii Znám já jeden krásný zámek nedaleko Jičína. Příběh o nešťastné lásce šlechtické dívky a pasáčka dojímá posluchače po staletí a inspiroval řadu umělců.

Panenky na Humprechtu

Stejnojmennou výstavu ze sbírky Ing. Jarmily Novotné můžete vidět do 31. října 2012.

Návštěvníci uvidí asi 200 panenek starších i novějších, které sběratelka velmi pečlivě a citlivě „oživuje“. Této emotivní záležitosti se věnuje tři roky.

V srpnu je otevřeno od úterý do neděle, od 9 do 17 hodin.

V září od úterý do neděle, od 9 do 16.

V říjnu v sobotu a v neděli a ve svátky, od 9 do15.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám