Hlavní obsah

Londýnské Westminster Abbey je důležitým duchovním místem. Takhle vypadá z dronu

Novinky, mšv

Westminsterské opatství patří mezi nejpitoresknější památky Londýna. Honosný anglikánský chrám byl vždy důležitým duchovním centrem, má ovšem i kulturní význam. Prakticky od založení se v něm konají královské korunovace, svatby, velká řada panovníků je zde také pohřbená. V opatství bylo u příležitosti Světového dne architektury natočeno video pomocí dronu, krásy svatostánku tak můžete nyní obdivovat z nové perspektivy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédněte si Westminsterské opatstvíVideo: AP

 
Článek

Opatství, jehož formální název zní Kolegiátní chrám svatého Petra ve Westminsteru, leží na levém břehu Temže. Není jen důležitou památkou Londýna, jedná se také o jednu z nejvýznamnějších náboženských staveb v celé Velké Británii. Postavena je především v gotickém slohu, legendy mluví o tom, že v místě původního chrámu stál románský svatostánek. Ten zde měl vyrůst poté, co jakýsi rybář spatřil na Temži svatého Petra.

Westminsterské opatství, jehož název vychází ze slov západní kostel a vztahuje se k umístění v někdejším Londýně, bylo nicméně založeno kolem roku 960 a bylo několikrát přestavováno a renovováno kvůli poškození. V 18. století byly například na západním vstupu přidány dvě novogotické věže. Až do následujícího století bylo opatství jedním ze tří center vzdělanosti spolu s Oxfordem a Cambridgí.

Zodpovídá se panovníkovi

V 16. století mělo opatství krátce status katedrály, který označuje sídelní kostel arcibiskupa, v architektuře pak typ vícelodního gotického kostela. Od roku 1560 už ale Westminster Abbey nemá ani titul katedrály, ani opatství. Zodpovídá se přímo panovníkovi.

Prakticky od svého založení je Westminster Abbey místem, kde probíhaly korunovace panovníků, většina z nich je zde také pohřbena. Výjimkou nejsou ani královské svatby, své ano si zde řekla i současná panovnice Velké Británie Alžběta II. s princem Philipem. Od roku 1987 je opatství na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám