Hlavní obsah

Londýnská lanovka nad Temží nabízí výhledy na celé město

Novinky, Lucie Poštolková

Nad Londýnem začala minulý týden jezdit kabinková lanovka s nádherným výhledem na město. Turisté si tak mohou vybírat, jestli se svezou na tradiční vyhlídce London Eye, nebo novou lanovkou Emirates Air Line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně otevřeli novou lanovku nad TemžíVideo: Reuters

 
Článek

Nová lanovka vede ve výšce 55 metrů a nabízí unikátní výhledy, od Greenwiche až po Olympijský park. Celý systém lanovky váží 20 tisíc tun.

Vede od greenwichské O2 arény, kde bude například gymnastika a finále košíkové, k veletržnímu středisku ExCel, kde se bude soutěžit v šermu, stolním tenise, judu či vzpírání. Právě během letních olympijských her by měla lanovka odlehčit už tak frekventované dopravě v metropoli. Za hodinu by měla přepravit 2500 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Jízda vychází přibližně na 138 korun (4,3 liber), s průkazem Oster card pro hromadnou dopravu v Londýně zaplatí dospělí 100 korun (3,20 liber). "Je to opravdu krásné, ale příliš drahé. Máte úžasný výhled a vidíte na všechno. Ale nemyslím si, že by lidé, kteří tu žijí, jezdili přes řeku lanovkou. Je to pro ně příliš drahé," řekl Bobby Chan, jeden z prvních cestujících.

"Je to jednoduchý a krásný způsob cestování. Vytvořili jsme nový emblém města, ze kterého máte úžasný výhled na okolí. Je to také další důležitý článek městské hromadné dopravy," řekl při čtvrtečním otevírání lanovky starosta Londýna Boris Johnson.

Stavba lanovky vyšla na 60 miliónů liber (1,9 miliardy korun). Přispěla na ni také letecká společnost Emirates 36 milióny liber, po které je pojmenovaná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám