Hlavní obsah

Lincolnův duch či zazděná jeptiška aneb Nejvyhledávanější strašidelná místa

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má rád trochu tajemna, někteří po něm doslova prahnou. Podívejte se na deset nejvyhledávanějších strašidelných míst, kde se prochází duch Abrahama Lincolna, zaživa zazděné jeptišky nebo duch popravené anglické královny Anny Boleynové, manželky Jindřicha VIII.

Strašidelná fara Borley v Essexu

 
Článek

1. Fara Borley, Essex, Velká Británie

Strašidelná fara Borley patřila ve 20. a 30. letech mezi nejkontroverznější v celé Británii. Obrovské množství nevysvětlitelných jevů a zážitků od nezávislých svědků se váže k tomuto tajemnému místu. Svědectví vypovídají o různých jevech a bloudících postavách, některé se dají rozumně vysvětlit, ale stále existuje poměrně hodně příběhů, které zůstávají nedořešené.

Vypráví se, že tu ve 14. století stával benediktínský klášter, ve kterém žil mnich, který se zamiloval do jeptišky ze sousedního kláštera. Domluvili se, že spolu uprchnou a budou žít obyčejný život. Ale jejich plán byl odhalen. Mnicha, který jim pomáhal prchnout, připravili o hlavu, zatímco zamilovaného mnicha pověsili a jeptišku zazdili zaživa do základů kláštera, kde dnes stojí fara Borley. Jejich duchové tu dodnes straší.

Foto: Profimedia.cz

Fara Borley

2. Bílý dům, Washington DC, USA

V Bílém domě, sídle amerických prezidentů, prý straší duch Abrahama Lincolna a první dámy Abigail Adamsové, napsal server Listverse.com. Prezident Harrison tvrdil, že slyšel na půdě podivné zvuky, ale nikoho tam nenašel.

Andrew Jackson si myslel, že straší v ložnici. Adamsová bývala viděna plující u stropu v chodbách jako by něco nosila. Lincoln se prý objevuje častěji než Adamsová. Eleanor Rooseveltovou pozoroval Lincoln, když pracovala v jeho původní ložnici. Ve stejném volebním období tvrdil jeden úředník, že ho viděl sedět na posteli zouvat si boty.

Foto: Profimedia.cz

Bílý dům

3. Tower, Londýn, Velká Británie

Královská pevnost Tower je historickým monumentem v centru Londýna na břehu Temže. Během středověku a novověku tam bylo k smrti odsouzeno hodně lidí. Mezi nejznámějšího ducha patří Anna Boleynová, jedna z šesti manželek Jindřicha VIII., kterou nechal stít roku 1536. Její duch se objevuje často při slavnostních akcích v Královské kapli, občas i v zahradách.

V londýnském Toweru se nejčastěji zjevuje duch zavražděné manželky Jindřicha VIII. Ann Boleynové

4. Parník Queen Mary, Kalifornie, USA

Parník Queen Mary se plavil po Severním Atlantském oceánu od roku 1936 do roku 1967. Následně jej koupilo město Long Beach v Kalifornii a udělalo z něj hotel. Nejvíc prý straší ve strojovně, kde zahynul sedmnáctiletý námořník, jemuž se nepodařilo uniknout z ohně. Dodnes se ozývá jeho klepání a bouchání na potrubí. Na místě kde je dnes recepce, vídají prý hosté dámu v bílém.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Queen Mary

5. Whaley House, Kalifornie, USA

Svědkové vypráví, že už léta v domě Whaley straší. Uvnitř nikdo není, ale okenice se stále otevírají a zavírají, jako kdyby tam někdo žil. V domě někteří cítí podivné síly, ale také cigaretový kouř či parfém.

Prý se tu zjevují duchové rodiny Whaleyů. Zajímavé je, že už když se sem na konci 19. století rodina stěhovala, tak už na zahradě prý strašil oběšenec James "Jim" Yankee Robinson. Od 60. let 20. století funguje dům jako turistická atrakce. V tamějším muzeu se dokonce konají pravidelné půlnoční prohlídky s odborníky na paranormální jevy. Podrobnější informace najdete na stránkách muzea.

Strašidelný Dům Whaleyů

6. Edinburský hrad, Edinburgh, Velká Británie

Edinburský hrad je považován za nejstrašidelnější místo ve Skotsku. Ostatně ve městě najdete stovky agentur, které nabízejí strašidelné prohlídky města i hradu. Staré legendy vypráví o Bezrukém Johnovi, bezhlavé ženě nesoucí dítě v domě Wrychtishousis, o tuláckém psovi, obětech morové epidemie, bezrukém bubeníkovi, duších francouzských vězňů ze Sedmileté války a o spoustě dalších přízracích.

Foto: Profimedia.cz

Edinburský hrad

7. Raynham Hall, Norfolk, Velká Británie

Raynham Hall je venkovské sídlo v Norfolku, kde byla pořízena nejslavnější fotografie ducha Dámy v hnědém. Své přízvisko získala podle hnědých šatů z brokátu, jež měla na sobě.

Pravděpodobně se jedná o Dorothu Walpolovou (1686-1726), druhou manželku Charlese Townshenda, který byl proslulý svou násilnou povahou. Když manžel zjistil, že mu byla nevěrná, nechal ji zavřít v jejím pokoji, nesměla se vídat ani s vlastními dětmi.

Zůstala uvězněná na Raynham Hall až do své smrti. První zmínky o jejím zjevení jsou už z roku 1835.

Dům duchů Raynham Hall v Norfolku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám