Hlavní obsah

Limitovat počet turistů bude i populární chorvatský národní park

Novinky, mšv

Masový turismus začíná být problémem na různých místech po světě. V Čechy milovaném Chorvatsku zavedli těsně před začátkem hlavní sezóny limit návštěvníků, kteří budou vpuštěni na jedno z nejnavštěvovanějších míst v zemi. Populární vodopády Skradinski buk v národním parku Krka bude moci zhlédnout maximálně 10 000 návštěvníků v jednu chvíli. Úřady tím chtějí přispět k ochraně lokality.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Skradinski buk jsou populární hlavně v létě, kdy se turisté mohou svlažit v jezírku.

Článek

Kaskády Skradinski buk, které jsou tvořeny velkým jezírkem a třemi vodopády, jsou dlouhodobě velkým turistickým lákadlem — obzvláště přes léto, kdy se návštěvníci mohou ve vodě osvěžit a zaplavat si. Od letošního léta budou ovšem turisty korigovat zaměstnanci národního parku a jakmile se bude limit blížit k vrchní hranici 10 000 lidí, budou požádáni, aby zatím prozkoumávali další části této lokality.

Nové pravidlo minulý týden oznámil ředitel národního parku Krka Krešimir Šakic, podle kterého je tento krok zásadní k ochraně vodopádů a lokality. „Zatímco budou návštěvníci čekat, než budou vpuštěni ke kaskádám Skradinski buk, mohou prozkoumat další turistické stezky a vyhlídky,“ cituje ředitele The Independent.

Nová omezení jsou mimo jiné reakcí na zkušenosti z další chorvatské oblíbené atrakce, Plitvických jezer. Turisté totiž často scházeli ze stezek, aby si pořídili lepší fotografie, mnohdy se zřítili z útesu, čímž zapříčinili újmu jednak sobě, ale také přírodě. Kvůli velkým škodám hrozí Plitvickým jezerům, nejstaršímu chorvatskému národnímu parku, že ztratí status památky pod ochranou organizace UNESCO, píše Independent. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

S problémy se v loňské sezóně potýkal i národní park Plitvická jezera.

Krka má status národního parku od roku 1985 a jeho chráněné území zabírá zhruba 109 kilometrů čtverečních. Kromě kaskád Skradinski buk se zde nachází dalších šest vodopádů, ale i jeskyně a bujný lesní porost.

Reklama

Výběr článků

Načítám