Hlavní obsah

Lidé si užívají poslední dny u vody

Právo, Radek Plavecký

Hygienici zakázali během léta koupání jen na dvou místech v kraji, a to na Komárovském rybníku u Mladé Boleslavi a na koupališti Vyžlovka nedaleko Prahy.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Kemp Popelíky u Orlické přehrady nabízí ještě pěkné koupání v čisté vodě.

Článek

Ve srovnání s předchozím měřením se voda v posledních dnech zhoršila také například na koupališti v Březnici na Příbramsku. Ostatní měřená místa jsou zatím podle hygieniků vhodná ke koupání a nehrozí zdravotní problémy kvůli přemnoženým sinicím.

Toho využívají v posledních prázdninových dnech rekreanti například na Orlické přehradě, kde se ve srovnání s minulými lety kvalita vody trochu zlepšila. „Asi před týdnem nebo dvěma to tady bylo trochu horší, voda začala kvést, ale stačilo, aby trochu sprchlo a zase je voda celkem čistá,“ říkala na břehu Vltavy v kempu Popelíky jedna z rekreantek Marie Doušová.

Voda je nyní čistší

Její slova potvrzovali i hygienici. Na Popelíkách byla první srpnový týden voda nevhodná ke koupání pro lidi s citlivější pokožkou náchylnou na mírné znečištění.

Nyní je ale voda zase o něco čistší a odborníci dali všem kempům na Orlické přehradě tu nejlepší známku. Kempy tak nyní nabízejí pohodový konec prázdnin. „Narváno tady rozhodně není. Už to není jako dřív, kdy tu byla hlava na hlavě,“ dodal muž před jedním z karavanů.

O stupeň hůř než na Orlíku dopadla při posledním měření voda v kempech na Slapské přehradě, a to na Živohošti a v Županovicích. Údaje z ostatních kempů na Slapech budou teprve aktualizovány, ale zatím se ani tam není čeho bát.

Ve středních Čechách hygienici pravidelně sledují čtyři desítky míst určených ke koupání. Lidé si mohou výsledky měření najít na stránkách www.khsstc.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám