Hlavní obsah

Lidé hledají útočiště ve skalách

Právo, Vladislav Prouza

Lidé v obavě před nákazou hledají útočiště v Adršpašsko-teplických skalách. Skalní města turisté na sklonku sezony navštěvují za každého počasí.

Foto: Profimedia.cz

Adršpach táhne v jakémkoli počasí.

Článek

„Během soboty, ačkoliv nebylo zrovna ideálně, opakovaně pršelo, přišlo možná 150 platících lidí. Neděle byla slabší, ale i tak to bylo na sychravý podzim slušné. Lidé přicházejí i ve všední dny. Potkávat se, pokud nechtějí, se tady nemusejí. Tolik jich sem zase nechodí a vždycky je možné se jinému turistovi bezpečně vyhnout,“ konstatovala pokladní z kasy při vstupu do skal.

Příroda nabízí jedinečnou výhodu. Lidé nemusejí nosit ochrannou roušku. „Trávíme tady s dětmi většinu volného času. Když to jde, tak celý den. Utíkáme sem před covidem. Už kvůli tomu, že to máme kousek. Je tady krásně a dnes hlavně bezpečno a volně se tady dýchá. Celodenní jídlo si bereme s sebou. Poobědváme a posvačíme u dřevěného stolu na některém z řady odpočívadel,“ popsala den uprostřed pískovcových skalních stěn rodina z Náchoda.

Poláci nejezdí ze strachu

Většinu podzimních návštěvníků obou skalních měst dnes tvoří Češi. Poláci, kteří vždy mezi turisty dominovali, prý dostali strach do Čech jezdit, ačkoliv hranice zůstávají na rozdíl od jara turistům dosud otevřené. „Bylo jich tady letos méně,“ podotkla pokladní.

Lidé neváhají opakovaně zaplatit vstupné 120 korun za dospělého a 70 korun za dítě. Parkovné s koncem sezony už nikdo nevybírá. „Polských turistů ubylo. Nešlo ale o zásadní pokles návštěvnosti,“ říká Josef Bitnar (nezávislý), starosta Teplic nad Metují, které se chystají skalní město od příštího roku převzít zpět od současného nájemce.

Ve Šternberku obnovili unikátní kachlová kamna

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám