Hlavní obsah

Letošní dovolená pod stanem? Outdoorový specialista radí, jak vybrat ten správný

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi se vracejí ke kořenům a místo exotických dovolených čím dál častěji tráví dovolenou v Česku ve stanech nebo chatkách. Popularita kempování roste už osm let v řadě. Navíc kvůli koronavirové epidemii a strachu ze zahraniční dovolené zůstane doma mnohem více lidí. Proto je dobré se do přírody řádně připravit.

Letošní dovolená v kempu pod stanem? Outdoorový specialista radí, jak vybrat ten správnýVideo: Novinky

 
Článek

Novinky společně s outdoorovým specialistou a pořadatelem Výstavy stanů Vítkem Hruškou pro vás představují tipy, jak si vybrat správný stan. Podívejte se na video.

Než stan začnete vybírat, je důležité odpovědět si na pár otázek. Existuje mnoho typů stanů. „Jsou stany určené na turistiku, ultralehké, ale také stany určené do kempu, rodinné,“ vysvětluje Hruška.

Použití

Například k jakému využití má sloužit, kde a jak často stan budete používat. Plánujete náročnou expedici, chystáte se na přechod Šumavy, jedete s rodinou do kempu, nebo vás čeká vodácký výlet?

Velikost

Důležité je rozmyslet si, kolik osob bude ve stanu přespávat. Pohodlí je zásadní při spokojenosti se stanem. Nezapomínejte také na odkládací prostory na uložení zavazadel a osobních věcí.

Konstrukce

Základem stanu je také konstrukce. Důležité je základní rozdělení na tunelovou a kopulovou konstrukci, případně kombinovanou. Existují i atypické konstrukce jako týpí, jurty nebo altány. Volte mezi vnějším a vnitřním uchycením prutů a vzduchovými válci u rodinných stanů.

„Kopulová konstrukce má tu výhodu, že je samonosná, to znamená, že stojí bez toho, abychom stan ukotvili. Je stabilní. Nevýhoda je, že ve spodní části jsou stěny zešikmené a neposkytuje takovou efektivitu ve využití vnitřního prostoru,“ vysvětluje Hruška a dodává, že naopak tunelový stan využije veškerý prostor, ale musí být řádně ukotvený. Pokud ho špatně zakotvíme, tak se složí jako harmonika.

Cena

Ceny stanů bývají rozdílné, záleží samozřejmě na velikosti, materiálech a funkčnosti. Dá se pořídit stan za pár tisíc, ale také i za padesát tisíc korun. Záleží, jak moc jste nároční.

Hmotnost

Základní otázkou je převoz a manipulace se stanem. Vyrážíte-li na několikatýdenní trek nebo jedete-li na rodinnou dovolenou do kempu, hmotnost hraje důležitou roli.

Materiál

Volte mezi nejčastěji používanými materiály nylon a polyester. Materiály jsou díky zátěru voděodolné a nepropustné. Jejich kombinace dokonale zamezí pronikání vody.

„Hodně mladých lidi chce lehké a lehce sbalitelné stany, ty spadají do kategorie turistické. Počítáme s tím, že se přesouváme, takže stan nosíme na zádech nebo v ruce. Chceme, aby se dobře a rychle postavily a vydržely určité podmínky. Na rozdíl od rodinných stanů, ty bývají velké a těžké, takže ty převážíme dopravním prostředkem. Tady řešíme spíše komfort, protože v něm budeme trávit volný čas,“ říká Hruška.

Střešní stany

Čím dál větším hitem se stávají střešní stany. Autostany byly vyvinuty především pro masivní terénní auta, která vozí turisty do teplých a suchých oblastí. Typicky je používají například účastníci pouštních safari na vícedenní jízdy do divočiny.

Spaní je v něm pohodlnější než v obyčejném stanu. Ve střešním boxu je uložený nejenom samotný stan s nepromokavou laminátovou střechou, ale také lůžkoviny a komfortní matrace.

Střešní stanyVideo: Novinky

Celá konstrukce váží okolo padesáti kilogramů. Stavění stanu je pak záležitostí necelých pěti minut. Stan se totiž staví jenom tím, že párkrát otočíte klikou na střeše a střecha se zvedne do požadované výšky. Zvládne to jednoduše i žena. Pak se zevnitř vytáhne žebřík a máte bydlení v prvním patře.

„Výhodou je, že tam, kde zaparkujete, spíte, nemohou vás vyhnat, pokud tam můžete autem,“ usmívá se Hruška, ale podotýká, že tyto stany bývají u nás zatím poměrně drahé.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám