Hlavní obsah

Letnímu sídlu portugalských králů vévodí romantické paláce

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalské Sintře se pro množství paláců a památek přezdívá pohádkové město nebo hlavní město romantismu. Příjemná vzdálenost od Lisabonu i od moře ji v minulosti předurčila k tomu, že se stala letním sídlem královské rodiny. Rozlehlé zelené parky lákají k líným odpoledním procházkám a úzké uličky zase k bezcílnému toulání.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z dominant Sintry je palác Pena.

Článek

Ačkoli se počátky města datují až do 11. století, současnou podobu získala Sintra až o nějakých 800 let déle v období romantismu. Z této doby pochází celá řada památek, díky kterým se město i přilehlá oblast dostaly na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V minulosti místu dominovala také islámská architektura, během bojů s Maury ve středověku byly však památky zničeny.

Nyní pohádkovému městu vévodí hlavně dva paláce — Palácio Nacional da Sintra a Palácio Nacional da Pena. První zmíněný byl někdy od 15. až do 19. století téměř nepřetržitě obýván královskou rodinou. Druhý je zase jednou z největších romantických staveb ve světě. Paláců je v Sintře ale daleko víc a kromě nich láká město také na spletité bludiště úzkých uliček v historickém centru.

Foto: Profimedia.cz

Královský palác byl letním sídlem portugalských monarchů po několik staletí.

Foto: Profimedia.cz

Palác Pena je jednou z největších romantických staveb na světě.

Od Lisabonu leží Sintra zhruba 20 kilometrů, výlet do portugalského hlavního města je tedy ideální spojit i s cestou sem. A když zbyde čas, vyrazit můžete také do přilehlého městečka Azenhas do Mar u pobřeží, jehož část je vystavěna na příkrém útesu nad mořem.

Foto: Profimedia.cz

Nedaleko Sintry se nachází také malebné městečko Azenhas do Mar.

Odsud je to už jen kousek na mys Roca, který je nejzápadnějším pevninským výběžkem kontinentální Evropy. Od Sintry leží 18 kilometrů, a jelikož se nachází v přírodním parku Serra de Sintra, kromě své zajímavé geografické polohy zaujme místo také oslnivou krajinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám