Hlavní obsah

Letecký pohled ukazuje slavnou českou památku z neobvyklé perspektivy

Novinky, jky
Žďár nad Sázavou

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je jednou z českých památek nacházejících se na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento poutní kostel byl postaven na začátku 20. let 18. století a je vrcholným dílem architekta Jana Blažeje Santiniho a nejoriginálnějším příkladem takzvané barokní gotiky.

Zelená horaVideo: Novinky

 
Článek

Kostel zasvěcený Janu Nepomuckému je výjimečný mimo jiné tím, že je postaven ve tvaru pěticípé hvězdy a samotná stavba je obklopena hřbitovem. Tento ojedinělý tvar je nejlépe patrný právě z leteckého pohledu, který vám dnes přinášíme.

Tato vzácná stavba ležící ve Žďáru nad Sázavou byla loni v srpnu vrácena v církvi, která o ni pečuje a pořádá v ní také mnoho akcí, přirozeně zejména pro věřící.

Zářijová klášterní noc

„Od června 2015 se v našem poutním kostele slaví pravidelně každou sobotu od 16:30 mše svaté. Zajímavou akcí pak může být i diecézní pouť rodin, která se bude konat ve Žďáře nad Sázavou a částečně i v našem kostele 29. srpna,” informovala Novinky kastelánka kostela Lenka Houbová.

Velmi zajímavou akcí pro širokou veřejnost pak může být klášterní noc 5. září, která se bude konat částečně v kostele sv. Jana Nepomuckého a v Zámku Kinských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám