Hlavní obsah

Legendární pražskou restauraci Vlachovka roztančí multižánrová hudba

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než rok legendární restaurací Na Vlachovce na Praze 8 nezněla žádná hudba. Dechové kapely a natěšené tanečníky vystřídali řemeslníci, kteří prostory opravovali. Parket a pódium se poprvé po rekonstrukci zaplní tuto sobotu, kdy vystoupí Žatečanka Jaroslava Filípka. Za vstup se neplatí. Novým provozovatelům je jasné, že jen s dechovkou dnes nevystačí.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Petr Sovič u jednoho ze sudů, kterými Vlachovka proslula jako autokemp hlavně u německých turistů.

Článek

Byť ji podle hudebního dramaturga podniku Petra Soviče stále poslouchají mraky lidí. „Chceme vytvořit multižánrovou scénu, která v této části metropole chybí, a oslovit i generaci třicátníků či pětatřicátníků,“ uvedl. Dechovka zabere soboty, prosincový program mj. uvádí, že se Na Vlachovce představí také několik swingových formací, Plavci, Pavel Bobek, Tomáš Savka, Martin Maxa. Samozřejmě zazpívá i populární Josef Zíma.

Pódium v historickém sálu, odkud televize vysílala populární pořad Sejdeme se Na Vlachovce, se rozšířilo o dva metry, a to nejen kvůli big bandům, ale i divadlu. „Vypadá to, že domluvíme se souborem Artur, kde hrají např. Michaela Kuklová či Martin Zounar. Diváci se můžou těšit třeba na Dívčí válku Františka Ringa Čecha,“ představil Sovič další program.

Chceme vytvořit multižánrovou scénu, která v této části metropole chybí.
Petr Sovič

V místnosti až pro 250 lidí, kde zůstaly boxy oddělující jednotlivé stolky, přibyly staré fotky pěveckých legend: Josefa Zímy, Zorky Kohoutové, Standy Procházky. Na stěně visí i pradědeček dnešního majitele Josef Chvoj, který podnik ve 30. letech minulého století založil. „I maminka v posledních letech pochopila, že to nejde jen s dechovkou, ale už neměla sílu to realizovat,“ podotkl Miroslav Chvoj, který doufá, že noví provozovatelé vrátí restauraci původní věhlas.

Na jaře by se ještě měla rozběhnout rekonstrukce zahrady, která vznikla na místě prvního pražského autokempu. Doteď mezi stromy zbylo několik velkých sudů, kde dřív mohli znavení návštěvníci přespat. To už, zřejmě k lítosti mnohých, nepůjde. Nejvíc zničené musely pryč, část se dočká opravy, ale sudy už budou jen na ozdobu. Možná že k původním účelům začne po renovaci sloužit pět apartmánů.

„V souvislosti s přestavbou venkovní části mě lákají Shakespearovské slavnosti v Praze 8,“ prozradil svoje plány hudebník Sovič, který bude i vystupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám