Hlavní obsah

Legendární kubánský bar slaví 75 let. Proslavilo ho mojito

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 75 lety, 26. dubna 1942, byl ve staré části Havany otevřen legendární bar La Bodeguita del Medio. Stále hojně navštěvovaný podnik, který má nyní pobočky v řadě zemí světa včetně Prahy, se pyšní také cennou sbírkou fotografií a podpisů na zdech od svých slavných hostů.

Foto: Profimedia.cz

Do baru chodil i spisovatel Ernest Hemingway.

Článek

Tato restaurace, v níž si turisté pochutnají na místní kuchyni za poslechu kubánské hudby, je také považována za kolébku koktejlu mojito, který se v ní sice zřejmě nezrodil, ale díky ní se proslavil. „Když mojito, tak v Bodeguitě. Když daiquirí, tak ve Floriditě,” zní heslo na tabulce v baru La Bodeguita, které tam zanechal její častý návštěvník americký spisovatel Ernest Hemingway.

Právě on tento bar i nápoj, jehož základem je bílý rum, limetky a máta, nejvíce proslavil; i když obdobný koktejl se na Kubě pil již v 19. století. Zakladatelem baru La Bodeguita del Medio byl Ángel Martínez, který koupil malý krámek v koloniální budově z konce 19. století zhruba v polovině ulice Empedrado – podle umístění dostal bar v roce 1950 své dnešní jméno (česky Hospůdka uprostřed ulice).

Mezi jeho slavné hosty patřili mj. hudebník Nat King Cole, herečky Marlene Dietrichová, Brigitte Bardotová či Sophia Lorenová, básník Pablo Neruda, spisovatel Gabriel García Márquez i chilský prezident Salvador Allende. Dnes lze do La Bodeguity del Medio zajít například i v Mexiku, Španělsku, Makedonii, Austrálii, Libanonu, na Ukrajině, na Slovensku či v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám