Hlavní obsah

Legendární horolezec Messner otevřel muzeum na vršku známého Kronplatzu

Novinky, Jakub Kynčl (Bolzano)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se poprvé otevřely brány nejnovějšího muzea známého jihotyrolského horolezce Reinholda Messnera. Ten ve svých 70 letech otevřel na vrcholku známého lyžařského střediska Kronplatz muzeum horolezectví. Velmi moderní budovu, která působí jako zakousnutá do skály, navrhovala veleúspěšná britská designérka iráckého původu Zaha Hadid.

Reinhold Messner otevřel své poslední horské muzeumVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Jedno z nejznámějších středisek severu Itálie, Kronplatz, má novou dominantu. Nejznámější žijící horolezec Reinhold Messner tam otevřel své šesté a prý poslední horské muzeum - MMM (Messner Mountain Museum) Corones.

Toto nejnovější a podle svých slov i zcela jistě poslední muzeum zasvětil historii horolezectví. Ve čtvrtek představil svůj nejnovější počin italským novinářům a v sobotu posléze provedl hypermoderní budovou novináře z celé Evropy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Reinhold Messner u budovy svého nového muzea MMM Corones

Stavba, která vznikla ze 360 různých betonových dílů a skleněných tabulí, byla na postavení velmi složitá, protože se záhy ukázalo, že stavět v nadmořské výšce 2275 m. n. m. není to samé, jako stavět třeba v přímořském městě. Výzvu však nakonec inženýrský a stavitelský tým zvládnul a i díky tomu, že některé potřebné součásti dostal na vršek Kronplatzu vrtulník, se podařilo budovu skutečně otevřít.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nové muzeum historie horolezectví na vrcholu Kronplatzu

Messner, který je známý jako velký sběratel umění souvisejícího s horami a horskými národy, toto muzeum vybavil předměty ze své sbírky. Vystavena je tak třeba horolezecká výbava z poloviny 19. století či skoby a cepíny známých horolezců historie.

Přání mu splnili

Ohledně budovy samotné dal Messner volnou ruku designérce a jejímu studiu. Měl však jedinou podmínku - chtěl, aby jeden z výhledů směřoval přesně na jeho oblíbenou horu Geisler, kde strávil značnou část svých horolezeckých začátků. A jeho přání bylo při stavbě doopravdy splněno.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Moderní muzeum navrhla známá designérka Zaha Hadid

Muzeum je pro návštěvníky otevřeno každý den a otevírací doba by se měla lišit v závislosti na sezóně, toto léto však bude otevřeno mezi 10:00 a 16:00. Vstupné činí pro dospělou osobu sedm euro, děti do 14 let platí pouze čtyři eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám