Hlavní obsah

Ledová stěna na Vysočině díky tuhým mrazům znovu ožila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty hluboko pod bodem mrazu nahrály v posledních dnech horolezcům a ledolezcům k výstupu na Ledovou stěnu v obci Vír na Vysočině. Objekt v údolí řeky Svratky slouží mimo jiné jako cvičný terén Českého horolezeckého svazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Vysočině během pěti dnů zamrzl 20metrový ledopád Video: AP

 
Článek

Dvacetimetrová stěna je využívána k lezení od roku 2009. Teploty v uplynulých dnech, jež místy klesaly až k minus dvaceti stupňům Celsia, po loňském nezdaru umožnily, aby byl efekt ledopádu dokonalý, což neuniklo ani agentuře AP, která video zveřejnila.

Led kouzlil na pobřeží Balatonu

Ekonomika

Vodu z nedaleké Svratky přivádí na skálu čerpadlo, při zamrznutí pak vytváří objekt ideální podmínky pro horolezce s cepínem v ruce. Ledová stěna je určena k tréninku horolezců, rezervovat si místo může ale prakticky kdokoliv. Na místě je možné zapůjčit cepín, mačky i helmu.

V současné době jsou však kvůli pandemické situaci pozastaveny výukové lekce, provozovatelé také vyžadují, aby horolezci na každé ze sedmi připravených lezeckých cest spolupracovali maximálně v párech a dodržovali mezi sebou rozestupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám