Hlavní obsah

Lázeňskou kolonádu v Luhačovicích čeká ozdravná kúra

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlou léčebnou kúrou prochází část kolonády největších moravských lázní v Luhačovicích na Zlínsku. Velká rekonstrukce čeká i halu nejznámějšího luhačovického pramene Vincentky.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lázeňská kolonáda a hala nejznámějšího luhačovického pramene Vincentky procházejí rozsáhlou rekonstrukcí.

Článek

„Památkám bude navrácena jejich původní ryzí podoba,“ řekl Novinkám generální ředitel a.s. Lázně Luhačovice Eduard Bláha s tím, že rekonstrukce přijde na více než sto miliónů korun.

„Devadesát pět procent nákladů kryje dotace z evropských zdrojů. I to, že jsme s žádostí uspěli, svědčí o tom, jak moc důležité je tyto památky obnovit,“ sdělil Bláha.

Lázeňskou kolnádu v Luhačovicích čeká ozdravná kúraVideo: Jiří Růžička, Právo

Celý lázeňský areál představující zhruba 20 hektarů plných zeleně a ceněných staveb je nominován na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

„Na jeho údržbu, obnovu a další rozvoj vynakládáme obrovské úsilí. Revitalizace objektů galerie, haly Vincentka a kolonády je další etapou,“ vysvětlil Bláha.

Organický funkcionalismus

Dominantou komplexu je pavilon Vincentky, od něhož se do jedné strany rozbíhá křídlo, v němž je dnes zázemí pro polikliniku, galerii, kavárnu či restauraci. V druhém směru pak na pavilon navazuje kolonáda.

Objekt jako celek byl postaven na přelomu 40. a 50. let minulého století podle projektu architekta Oskara Poříska v duchu organického funkcionalismu. Svým zakřiveným tvarem vytváří protiváhu dalším dvěma dominantám Lázeňského náměstí postaveným v podobném duchu – Společenskému domu a Domu B. Smetany.

Místo Amandky Vincentka

Velkým přínosem investice je zatraktivnění nabídky aktivit v lázeňském areálu. V patře haly Vincentky vznikne interaktivní expozice o minerálních vodách v Luhačovicích, která bude zároveň sloužit k relaxaci. Další novinkou bude pítko s Vincentkou přímo v kolonádě. Dřívě tam byla voda z pramene Amandka, který už ale není využíván.

Revitalizace byla zahájena 17. září, do konce června příštího roku má být dokončena hala Vincentky, v říjnu pak kolonáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám