Hlavní obsah

Kypré ženy jsou naší novou turistickou atrakcí, oznámili v Ugandě

Novinky, mšv

Národní parky s divokými zvířaty, deštné lesy, Viktoriino jezero anebo sexy kypré ženy. Tak nyní vypadá seznam oficiálních turistických lákadel africké Ugandy vydaný tamním ministerstvem. Dámy s křivkami mají pomoci přilákat zahraniční návštěvníky, ale nová strategie se setkává spíše s kritikou.

Foto: Profimedia.cz

Ugandská žena (ilustrační foto).

Článek

Ženy kyprých tvarů jsou nyní součástí seznamu turistických lákadel. „Máme krásné a obdařené ženy, na které je radost pohledět. Proč je tedy nevyužít k propagaci našeho cestovního ruchu?“ uvedl ugandský ministr pro turismus Godfrey Kiwanda. Součástí programu bylo také vyhlášení soutěže krásy o nejhezčí kyprou dámu nazvané Miss Curvy Uganda. I díky ní se mají k zemi upnout zraky zahraničních návštěvníků.

„Miss Curvy je událost, která vyzvedne přednosti skutečných afrických žen, nejen jejich krásné křivky, ale také intelekt,“ uvedla vedoucí organizátorka soutěže Ann Mungomaová. Zapojit se mohou dívky a ženy od 18 do 35 let.

Oznámení zatím ale vyvolalo spíše kritiku a nepochopení. Podle Kiwandy se ale nejedná o nic urážlivého — v Ugandě si zkrátka cení svých žen a turistická kampaň je v tom jen dalším krokem. Mungomaová dodává, že ve většině podobných soutěží jde jen o tvář, která je na západě při hodnocení krásy nejvíce zohledňována. Africké ženy jsou podle ní sice jinak stavěné, ale neznamená to, že by byly méně přitažlivé.

Společně s novým „turistickým produktem“ chce ugandské Ministerstvo turismu návštěvníkům představit příběhy různých žen i samotný ideál krásy.

Je to objektivizace, tvrdí aktivistky

Proti kroku se nicméně postavila třeba ugandská aktivistka Primrose Nyonyozi Murungiová, která vládu žádá o zrušení soutěže. „Dámy a pánové, je rok 2019. Turistický odbor si sedl, diskutoval a opravdu se rozhodl, že nechá něco takového projít. A to ti muži a ženy mají doma dcery,“ napsala aktivistka s tím, že nikoho nenapadlo, že se o ženách mluví jako o pouhých objektech. „Nikdo neřekl, že se tím maří práce bojovnic za ženská práva celého uplynulého století. Nikdo neřekl, jak stupidní nápad to je,“ dodala Murungiová.

Stejný názor s ní sdílí také aktivistka a herečka Leilah Nakabiraová, podle níž by měl existovat lepší způsob, jak ženy s křivkami ocenit. „Není to správně. Když se z žen dělají pouhé objekty, pak se na ně bude jako na objekty skutečně nahlížet,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám