Hlavní obsah

Kulinářské slavnosti v Jižním Tyrolsku provoní mladé víno a pražené kaštany

Právo, Bohuslav Borovička

S prvním žloutnoucím listím přichází do jižního Tyrolska podzim a s ním kulinářské slavnosti Törggelen. Je to tradice stará několik staletí. Po skončení sklizně měli vinaři ve zvyku navštěvovat se navzájem a ochutnávat mladé víno. Tato příjemná zvyklost se dochovala do dnešních dnů a nyní se jí mohou účastnit i sezónní hosté.

Foto: Frieder Blickle, Právo

S podzimním svátkem jsou neodmyslitelně spojeny kaštany.

Článek

Ve dnech od 12. října do 12. listopadu budou mít návštěvníci jižního Tyrolska možnost využít nabídku zaměřenou na ochutnávku a poznávání jihotyrolského vína v oblasti Girlan, která leží nedaleko Bolzana.

Z vesnice Girlan se dá pohodlně dojít k hradu Sigmundskron, v němž je umístěna jedna z expozic horského muzea horolezce Reinholda Messnera. Ze středověkého hradu je úchvatný výhled na Bolzano.

Kouzelná příroda údolí Eisacktal/Valle Isarco

Návštěva muzea, stejně jako prohlídka vinic s odborným výkladem, je součástí sedmidenního pobytu za 238 eur na osobu. Přestože jsou slavnosti zaměřeny především na hodování, jejich součástí bývají také procházky do přírody, která je na podzim v jižním Tyrolsku okouzlující. To platí zejména pro údolí Eisacktal/Valle Isarco, jehož svahy jsou porostlé mohutnými kaštanovníky.

Právě kaštany jsou další plodinou neodmyslitelně spojenou s podzimním svátkem. Už dávno nejsou k dostání jen v papírových kornoutech na ulici. Místní kuchaři je používají jako základní ingredienci k řadě pokrmů od polévek a nádivek až po cukrářské výrobky. Rozemleté na mouku se přidávají do pečiva, chleba, dortů nebo pudinků. Čerstvě upražené kaštany přijdou k chuti během koštování mladého vína.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Rýnem zní opět klasická hudba

Podzim nad Rýnem se tradičně nese ve znamení hudby. Ten, kdo si opravdu pospíší, může ještě stihnout již čtvrtý ročník festivalu Kölsche Musik Nacht (Kolínská...

Výběr článků

Načítám