Hlavní obsah

Která města nešetří peněženky turistů? Singapur nebo Hongkong

Novinky, mšv

Singapur, Hongkong nebo Ósaka jsou nejdražšími městy světa. Vyplynulo to z analýzy společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), která porovnávala ceny 160 položek v celkem 133 metropolích. Srovnávala se například nákladnost dopravy, jídla, oblečení a podobně. Nejlevnější destinací je syrský Damašek, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Singapur

Článek

Nejdražší metropole světa jsou nejvíce v Asii a USA, ale také v Evropě. První tři města následuje New York a za ním jsou Paříž s Curychem. Jediným blízkovýchodním městem v desítce nejdražších destinací je Tel Aviv, následovaný Los Angeles, Tokiem a Ženevou. Přestože se žebříček soustředí zejména na výši životních nákladů, analýza řekne mnoho i turistům, protože jsou do ní zahrnuty ceny za dopravu, jídlo či ubytování.

Analýza EIU nicméně zjistila, že napříč Evropou ceny klesají. Ze 37 zahrnutých metropolí starého kontinentu zaregistrovalo 31 z nich zlevňování na mnoha úrovních. Například i Kodaň, která je považována za jedno z nejdražších evropských měst, na tom není v některých aspektech tak špatně, protože se nedostala ani do top desítky.

Největší skleník světa uhrane rozmanitými rostlinami

Cestování

Propast mezi městy východní a západní Evropy je i tak samozřejmě nesrovnatelná, i když například Petrohrad a Moskva o několik míst v žebříčku poskočily. Stejně tak Kyjev, který se dostal ze 108. příčky na 86.

Turisté, kteří chtějí myslet na své peněženky, by měli pozornost zaměřit na města, která jsou naopak nejlevnější. Jde o syrský Damašek, uzbecký Taškent, Almaty v Kazachstánu, argentinské hlavní město Buenos Aires, pákistánské Karáčí, Caracas ve Venezuele, hlavní město Zambie Lusaka nebo indické metropole Čennai, Bangalúru a Nové Dillí.

Nejdražší města světa:
1. Singapur, Hongkong, Ósaka
4. New York
5. Paříž, Curych
7. Tel Aviv
8. Los Angeles, Tokio
10. Tel Aviv
Nejlevnější města světa:
1. Damašek
2. Taškent
3. Almaty
4. Buenos Aires, Karáčí
6. Caracas
7. Lusaka
8. Čennai
9. Bengalúru
10. Nové Dillí
Zdroj: Economist Intelligence Unit

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám