Hlavní obsah

Krvavý příliv mysticky zbarvil pobřeží

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve se tento přírodní jev označoval za dílo samotného ďábla. Znamenal špatné znamení nebo rovnou smrt. Dnes nazýváme přemnoženými řasami zbarvené moře jako rudý, červený nebo někdy také krvavý příliv. Staré hrozby smrti však nejsou ani podle názorů soudobých vědců daleko od pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek dokumentující rudý příliv u Šen-čenu

Článek

Letecké snímky východního pobřeží čínského Šen-čenu ukazují růžovo-červený nádech vln blížících se ke břehu. Vytvářejí ladné obrazce uprostřed jednotvárné vodní plochy.

Rudý příliv vzniká přemnožením mikroskopické řasy Karenia brevis. Kontakt s takto zasaženou vodou je pro zdraví člověka nebezpečný, proto byli návštěvníci pláže Ta-mej-ša v Šen-čenu varováni, aby se po dobu tohoto přílivu v moři nekoupali.

Kontakt s velkým množstvím této řasy způsobuje alergické reakce včetně dýchacích problémů kvůli produkci takzvaných brevetoxinů. Ty po vdechnutí do plic mohou vážně poškozovat DNA, tedy samotnou genetickou informaci. Taková porucha pak může vést například k rakovinnému bujení. Přemnožení této řasy ohrožuje také ryby, a to zejména nedostatkem kyslíku.

Foto: Profimedia.cz

Takzvaný krvavý příliv

Krvavý příliv nastává obvykle během babího léta nebo začátkem podzimu. U Šen-čenu je to letos už druhý takový příliv, první byl zpozorován v červnu. Stejně tak se v průběhu tohoto léta objevil u pobřeží Mexického zálivu.

Odborníci mají vícero názorů na to, proč k tomuto jevu dochází. Někteří tvrdí, že je způsoben vypuštěním velkého množství odpadních látek do moře. Jiní říkají, že je na vině nadměrný rybolov, který způsobil úbytek ryb, jako jsou například garnáti, kteří se řasami živí. Tím vzniká nerovnováha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám