Hlavní obsah

Krteček se zabydlel na zámku v Kladně

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zrekonstruovaném prostoru zámku v Kladně je nová výstava věnovaná autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi. Součástí jsou originální kresby kladenského rodáka, projekce a interaktivní prostor.

Foto: Město Kladno

V kladenském zámku je výstava věnovaná autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi.

Článek

O vznik expozice usilovala kurátorka a blízká spolupracovnice Zdeňka Milera Pavla Petráková Slancová více než deset let. Podle jejích slov si Miler vznik malé galerie věnované dětem, kde by mohly koukat na pohádky nebo si kreslit, přál už za svého života.

Unikátní součástí výstavy je i raketa připomínající let Krtka do vesmíru. Na této části spolupracovali i odborníci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Se zástupci astronomického ústavu chce město popularizovat kosmonautiku, vědu a techniku pro různé věkové skupiny, od předškoláků až po seniory.

Vnučka výtvarníka Milera nemá práva na licence ke Krtečkovi

Domácí

Pavel Suchan z Astronomického ústavu také připomněl skutečný vesmírný let Milerovy postavičky. Americký astronaut Andrew Feustel ji s sebou do vesmíru vzal hned dvakrát, poprvé v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134, podruhé v roce 2018. Duplikáty této postavičky a fotodokumentace misí jsou rovněž vystavené v Kladně. Krtek i při přednáškách slouží jako propojení dětského světa a světa kosmonautiky.

Na děti čeká také interaktivní prostor, fotokoutek, projekce tří různých pohádek o Krtečkovi nebo zajímavé workshopy.

„Jako poslední část expozice chceme otevřít autentickou pracovnu s původním nábytkem, oblíbenými pomůckami, dekoracemi a malířským stojanem z Milerova ateliéru. Pracovna se chystá k výročí 100 let od narození Zdeňka Milera 21. 2. 2021, s otevřením počítáme do konce tohoto roku,“ uvedla zastupitelka Petra Melčová.

Praha se loučila se Zdeňkem Milerem

Kultura

V listopadu by v Kladně měla mít výstavu i Milerova dcera Kateřina, která na otcovo dílo navázala. „Kateřina se plně hlásí k tomu, že pokračuje v odkazu táty, ale svým svébytným rukopisem,“ uvedla Slancová.

Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně, svou práci začal ve zlínských filmových ateliérech. Od roku 1945 zahájil spolupráci s Jiřím Trnkou v barrandovském studiu Bratři v triku, pro nějž vytvořil známé logo. Tento režisér a výtvarník animovaných filmů pro děti se proslavil doma i v zahraničí právě seriálem o Krtkovi a jeho kamarádech. Zemřel 30. listopadu 2011.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám