Hlavní obsah

Krkonoše zažily vloni zátěžovou turistickou sezonu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše v loňském roce prošly extrémně zátěžovou sezonou. Nejvyšší české hory ročně navštíví okolo čtyř milionů lidí, jejich počet každoročně roste o desítky, ne-li stovky tisíc. Sčítače na hlavních turistických trasách zaznamenávají pohyb turistů od roku 2012. Senzory, které registrují turisty, cyklisty i průjezdy aut po horských silnicích, byly vloni nejvíce zaměstnané v sobotu 4. července a ve středu 5. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Popularita Krkonoš stále vzrůstá.

Článek

Nebývale vzrostlo množství jezdců na kolech a koloběžkách, jichž loňskými Krkonošemi projelo o pět tisíc více než předloni, kdy jejich počet přesáhl 40 tisíc.

„Nejvyšší meziroční nárůst průjezdů cyklistů byl pozorován v oblasti U Čtyř pánů a na trase mezi Výrovkou a Luční boudou,“ upřesnil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Magnetem pro pěší turisty zůstává nejvyšší česká hora Sněžka, kam se vypravilo v loňském roce historicky nejvyšší množství lidí. „Počet pěších turistů leckdy dosahoval devíti tisíc za den, a to nepočítám pasažéry lanovky s denní přepravní kapacitou 2,5 tisíce lidí,“ doplnil Drahný.

Noční výstup stále oblíbenější

Analýza dat sčítačů odhalila intenzivnější aktivitu turistů po celých čtyřiadvacet hodin a postupné přibližování návštěvnosti o víkendech a všedních dnech.

„Typickým příkladem jsou stále oblíbenější výstupy na Sněžku za východem slunce. Během loňských letních prázdnin vystoupalo na vrchol noční Sněžky celkem 7105 osob, tedy v průměru 115 denně,“ přiblížil Drahný.

Čísla z loňského monitoringu návštěvnosti Krkonoš prokázala neúnosnou zátěž zvlášť nejvyhledávanějších turistických cílů. Poláci, kteří přístup do nejcennějších partií polských Krkonoš před lety zpoplatnili, uvažují na svém území o regulaci návštěvníků vrcholu Sněžky. „Česká legislativa podobný postup neumožňuje,“ tvrdí Drahný.

Český ráj trpí. Má ho vyléčit mediální ticho

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám