Hlavní obsah

Královské přivítání láká turisty do Buckinghamského paláce

Novinky, fis

Je romantické si představovat, jak honosný život vede šlechta. Návštěvníci v létě opět zpřístupněného Buckinghamského paláce v Londýně už k tomu nepotřebují fantazii. Tamní expozice jim mnohé taje královského života odhalí v konkrétních číslech a obrazech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstava A Royal Welcome (Královské přivítání) v Buckinghamském paláciVideo: Reuters

 
Článek

Od konce července do 27. září mají britští i zahraniční turisté možnost poodkrýt v Buckinghamském paláci oponu královských příprav na oficiální bankety a návštěvy významných osobností. Nahlédnou dokonce do šatníku Jejího Veličenstva královny Alžběty II. či do „sklípku“ s asi 25 000 lahvemi vína.

Expozice nazvaná A Royal Welcome (Královské přivítání) protáhne návštěvníky skrze takzvaný Grand Entrance, což je slavnostní vchod vzniklý z původního hlavního vstupu do budovy Buckinghamského paláce. V současnosti slouží tento vchod k uvedení významných návštěv.

Turisté si dále prohlédnou taneční sál i okázale nazdobenou prostřenou slavnostní tabuli, na níž se v průběhu některých návštěv vystřídá až několik tisíc kusů nádobí. Poprvé od roku 1993 má veřejnost možnost navštívit prostory, v nichž britská královská rodina vítá a hostí nejznámější světové osobnosti — papeže, astronauty, prezidenty či slavné sportovce.

Aby toho nebylo málo, expozice nechá návštěvníky nahlédnout také mezi dary, jež královně některé z jejích návštěv darovaly. Zvláště dámy jsou pak zvědavé kromě ukázky královnina šatníku také na to, jak přesně probíhají kuchařské a další přípravy na vážené návštěvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám