Hlavní obsah

Královédvorský Safari park naplno otevírá s vyšperkovanými pavilony

Právo, Vladislav Prouza

Safari park Dvůr Králové otevírá od pondělí 25. května naplno. Prohlídku zpestří a nebývale zatraktivní upravené pavilony ptáků, vodních živočichů a šelem. Cestu po Safari Josefa Vágnera a Lvím Safari opět umožní safari busy a speciální trucky.

Rekonstruovaná část zoo ve Dvoře KrálovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Na palubě těchto vozidel budou mít návštěvníci povinnost nosit roušky jako v každém prostředku veřejné dopravy. Otevřou se všechny doposud zavřené pavilony, hotel, restaurace i kemp,“ vypočítavá ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Proměnou prošla trojice nejnavštěvovanějších pavilonů. Zahrada na rekonstrukci z části využila „covidové” pauzy. Šelmy už nebude od lidí oddělovat pouze tvrzené možná třímetrové sklo, nýbrž i dřevěné zábradlí pojištěné elektrickým ohradníkem a vodním příkopem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obnovený pavilon ptáků

Ptáci, želvy či sovy našli nové útočiště v dokonalé napodobenině vyschlého koryta madagaskarské řeky. „Musíme neustále přicházet s něčím novým, abychom byli konkurenceschopní,“ říká šéf investic zoo Jan Povolný.

Ryby a krokodýly z Afriky čeká klima skoro stoprocentně přizpůsobené jejich přirozenému domovskému prostředí. „Umožní to zcela nové technické zázemí pavilonu, díky němuž jsme schopní v každém akváriu vytvořit optimální chemické složení vody přizpůsobené konkrétním živočichům, mj. obyvatel západoafrického jezera Malawi,“ vysvětlil zoolog Michal Podhrázský, jenž doposud marně očekává pár vzácných krokodýlů štítnatých.

„Krokodýly, jichž v Evropě žije pouze několik jedinců, nebylo stejně jako jiná zvířata zatím možné do Dvora Králové ze španělské Valencie přivézt,“ doplnil zoolog.

Do Polska putovali lemuři

Rekonstrukce trojice pavilonů přišla zoo, jakožto akciovou společnost stoprocentně vlastněnou Královéhradeckým krajem, na 26 milionů korun. Safari park uskutečnil obnovu páteřních pavilonů díky příhraničnímu projektu z Tropů do tropů s Palmovou zahradou v polském Walbrzychu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obnovy se dočkal i pavilon Vodní svět.

Polákům mezinárodní spolupráce mj. přinesla trojici královédvorských lemurů, cesta do Polska zřejmě brzy čeká i želvy. Češi z polských skleníků získali tropické rostliny.

„Lemuři si zvykli a slušně se aklimatizovali,“ konstatovala manažerka polské Palmové zahrady. „Mezinárodní projekt, jakmile padnou omezení na hranicích, umožní i pravidelnou výměnu návštěvníků,“ doplnil zástupce ředitele Safari parku Jaroslav Hyjánek.

Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou Břevnovský klášter nebo Jízdárna Světce

Cestování

Omezení na hranicích a výpadek školních výletů letos zoo neumožní dosáhnout běžné jarní návštěvnosti. Ta oproti loňsku spadla o 40 procent. Zahrada kvůli covidové pauze vyčíslila aktuální ztrátu na 23 milionů korun. Kraj hodlá pomoci částkou 13,5 milionu určenou na hlavní činnost Safari parku - záchovné programy.

„Celou částku sanovat nemůžeme,“ podotkl krajský radní Karel Klíma (KDU-ČSL).

Úsporu hledá zoo mj. v odkladu plánovaného zvýšení mezd u zhruba 170 zaměstnanců, kteří v průměru berou 24 tisíc korun hrubého měsíčně. Kompenzace ztrát se nedotkne návštěvníků. Zvýšit vstupné z 240 korun za lístek koupený v pokladně a 190 korun při koupi prostřednictvím internetu se zoo letos nechystá.

„Snad jediným pozitivem covidové krize je vyšší zájem veřejnosti o sponzorství zvířat, v čemž letos přicházíme s novým produktem Pozvi zvíře na oběd, kdy sponzor zaplatí vybranému zvířeti denní krmnou dávku,“ podotkl Rabas.

Ostravská zoo pod palbou kvůli utrácení zdravých rysů

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám