Hlavní obsah

Kouzelné polské údolí zámků a parků je jen kousek za Sněžkou

Právo, Miroslav Navara

Časy, kdy naše cesty na dovolenou směřovaly hlavně na západ, jsou za námi. Začínáme objevovat (někdy jen znovuobjevovat) i místa, na která jsme pozapomněli. Často i v tak blízkém okolí, jako je polské příhraničí.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Sedmidomí na náměstí v Jelení Hoře.

Článek

Na polské straně Krkonoš, nedaleko Jelení Hory, leži Staniszów. Je jakousi metropolí kraje, jemuž se říká Údolí zámků. Jelenohorská kotlina je skutečně okouzlující krajinou zámků a parků, která nezůstává nic dlužna své již od středověku se vinoucí pověsti jednoho ze sídel evropského romantismu. Na malém území se tu soustřeďují více než tři desítky zámků, obklopených kouzelnými parky, zpravidla v podobě, jakou dostaly před stovkami let.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Návštěvníci této oblasti si mohou také zajezdit na koni.

Byť to není snadné – prostředků nepřebývá – různé společnosti, soukromí majitelé, ale i polský stát a jeho instituce se za podpory Evropské unie snaží co nejvíce těchto památek rekonstruovat, obnovit, uvést do provozuschopného stavu a oživit je – ať už jako hotely a restauranty, muzea, kulturní a vzdělávací střediska, koncertní prostory, expozice řemesel apod.

Je škoda, že se u nás vesměs neví, že na dohled od Sněžky je na polské straně Krkonoš taková koncentrace památek a turistických možností, které vydají na mimořádně uspokojivý prodloužený víkend či celou dovolenou – navíc s pobytem třeba v romantickém prostředí zámku za velmi přijatelnou cenu.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Rekonstrukcí prošel i zámek Karpniky.

Zastávka v Jelení Hoře

Už od jarních víkendů bývá v Jelení Hoře, v podhorském, na svazích rozloženém městě, čilý turistický ruch. Převahou domácí, ale i zahraniční návštěvníci se tu toulají od památky k památce. Těch je tu hned několik, zajímavých a v dobrém stavu.

S prohlídkou je možné začít přímo na náměstí. Když se tu rozhlédneme, do oka padne dominanta – klasicistní radnice s věží. Sousedí s tzv. sedmidomím – sedmi různě barevnými měšťanskými domy, odlišujícími se především okny v nestejných úrovních. V letech 1897 až 1969 tu projížděly tramvaje – původně plynové, později na elektriku.

Zvláštností jelenohorského náměstí je barokní fontána se zpodobením Neptuna z poloviny 18. století. Dnes nikdo nezná důvod, proč byl vládce moří umístěn právě uprostřed vnitrozemského, podhorského města. Jen z dohadů se soudí, že si tak kdysi kupci, obchodující i se zámořím, chtěli vládce moří naklonit, aby jejich zboží, putující sem na lodích, neskončilo při bouři někde v hlubinách.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Obchod s tradičními suvenýry.

Pohledný rámec celému náměstí dodává celkem 55 barokních a rokokových arkádových domů, ojedinělých v celém kraji. Jejich průčelí nesla kdysi názvy po jednotlivých řemeslech – průčelí soukeníků, provazníků, kožešníků, jirchářů, atd. Své obdivovatele si najdou i zdejší kostely s bohatou výzdobou interiérů.

Někdejší mocné opevnění připomíná Wojanowská brána, dnes romantické zákoutí s obchůdky a kiosky v sousedství, věž Hradní brány a zbytky opevnění v ulici Jelenia, poblíž kostela sv. Erazima a Pankráce. Milovníky přírodních krás pak přilákají vodopády v bezprostřední blízkosti města.

Pěšky i na kole

Náš hostitel a průvodce pan Waclaw Dzida, který je majitelem zámku Staniszow, nás během jednoho dne provedl po celé desítce zámků, kterým se tu říká „palac“. Než se pustil do podrobných výkladů, konstatoval, že jich tu na velmi malé ploše lze najít tři desítky.

Polský stát, ale i různé společnosti, badatelská sdružení, organizátoři kulturního života, historici, umělci, ale i soukromé rodiny či jedinci je – podle toho, jakými disponují možnostmi a prostředky – obnovují a provozují. O propagaci a koordinaci péče o památky celé doliny se stará Nadace Doliny paláců a parků kotliny Zelenohorské se sídlem ve Vratislavi.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Královský zámek Myslakowice.

Řada objektů už je v dobrém stavu, některé dokonce jako nové. Ty se pak stávají těžištěm turistických toulek Údolím zámků a parků. Pokud jde o parky, jsou prakticky kolem každého sídla, a vzhledem k tomu, že zámky jsou velmi blízko sebe, parky na sebe navazují a lze se jimi pohybovat pěšky nebo třeba na kole celé hodiny. Jen namátkou lze jmenovat zámky Paulinum, Wojanów, Debowy, Milków či Staniszów, které jsou skvěle rekonstruovány a nabízejí jak restauranty, tak celou škálu zámeckého ubytování.

Koncerty a výstavy

Nutno podtrhnout, že pobyty na zámcích nejsou jen noclehy, popř. stravování, ale jsou doprovázeny velmi rozmanitou nabídkou programů. Například zámek Staniszów zve na celoroční program koncertů jak v interiérech, tak v zámeckém parku pod shrnujícím názvem Staniszowska Muzikalia. Jde převážně o vážnou hudbu, ale vyskytne se i jazz, tematické pořady jako Tango a fado, či náladová hudba k pikniku na louce u zámku.

Manželka majitele zámku Staniszów, paní Agata Rome-Dzida, je předsedkyní nadace Forum Staniszów, jejíž velmi rozsáhlá a pestrá činnost sahá i do zahraničí. V Německu např. už objevila některé významné mecenáše svých programů, v Čechách zase objevila Puellarum Pragensia, komorní soubor, který na Staniszówě vystoupil v červnu. Na zámku také provozuje úspěšnou galerii obrazů a dalších artefaktů.

Foto: Miroslav Navara, Právo

K zámku Staniszów patří oblíbená restaurace.

To vše je tu prodchnuto celkovou atmosférou romantiky a půvabu, který krajina inspiruje už od středověku. Kdysi tu bylo významné sídlo německého romantismu, přijížděli sem významní umělci a za nimi společnost, která pro svůj pobyt vybudovala tato honosná sídla.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Odkudkoli z Česka se napojíme na E 65, vedoucí přes Mladou Boleslav, Mnichovo Hradiště, Turnov, Železný Brod, Tanvald a Harrachov do Sklarské Poreby, Piechowic a Jelení Hory. Pokud nebydlíme přímo zde (což nedoporučuji, protože bydlení na některém ze zámků je mnohem romantičtější), pokračujeme poté přímo do místa pobytu podle místní mapky, stažené z internetu. Z Prahy ujedeme kolem 170 km.

Co si koupit

Pro celý kraj jsou charakteristické výrobky ze skla, lnu, dřeva, kůže a kožešin, keramika, kovářské výrobky. Na mnoha místech objevíme prodej těchto výrobků jako suvenýrů.

Čeho si užít

Jak už je řečeno výše, turistických možností je široký výběr: historie, svázaná s architekturou, výtvarné umění, tradiční řemesla, kulturní akce – zejména festivaly, slavnosti a koncerty, ale i sport – pěší túry (třeba na Sněžku, která celému kraji dominuje a je odevšud vidět), cyklistické túry po některé z dobře značených cyklistických stezek, toulky po lesích plných borůvek a hub. Nechybí tenis, koně, golf, některé zámky nabízejí dnes oblíbené programy fitness a wellness. Zajímavostí je park miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech.

Měna

Polské zloté lze směnit jak za Kč, tak za eura. Za jedno euro dostanete 3,85 zlotého.

Bydlení na zámku

Ceny pokojů na zámcích se pohybují od necelých 200 zlotých jednolůžkový přes 300 zlotých dvoulůžkový pokoj, až po luxusní apartmá ve středověkém stylu více než 1000 zlotých.

www stránky

Mapa

Foto: Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám