Hlavní obsah

Koupili si ostrov v Karibiku, aby založili vlastní zemi

Vlastnit soukromý ostrov se obvykle poštěstí jen těm skutečně movitým. Dva přátelé Gareth Johnson a Marshall Mayer ovšem vybrali peníze z veřejné sbírky a koupili si neobydlený ostrov v Karibiku. Nechtějí si na něm ovšem užívat klidu, plánují založit vlastní zemi, otevřít ji veřejnosti a proměnit ji v turistické lákadlo.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Belize (ilustrační foto)

Článek

Realizovat svůj plán začali dva přátelé v roce 2018, když založili společnost Let’s Buy an Island. Pomocí veřejné sbírky chtěli vybrat dostatek peněz na koupi ostrova nedaleko pobřeží Belize. „Kdo by si nechtěl koupit ostrov?“ ptá se řečnicky Mayer. „Nevím jak vy, ale já bych si to sám rozhodně dovolit nemohl,“ doplnil pro server CNN.

Na oba muže se v jejich projektu usmálo štěstí a už v prosinci 2019 vybrali dostatek prostředků, přes 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun), aby si mohli zakoupit neobydlený ostrůvek Coffee Caye o rozloze asi 4850 metrů čtverečních. Investoři si ale nekupovali pouze část nemovitosti kdesi v Belize, stali se i součástí neobvyklého projektu na založení národa Islandie, kterému nebude chybět vlastní státní vlajka, hymna či vláda.

„Kdo někdy nesnil o založení vlastní země?“ ptá se Johnson. „Obzvláště ve světě, kde jsme zažili Trumpa, brexit a covid,“ míní muž.

Ve hře bylo Irsko či Malajsie

Začátkem roku 2022 začali oba muži na ostrůvek pořádat prohlídky pro další investory a první turisty. „Ten pocit, kdy vstoupíte na ostrov, do nějž jste investovali a vlastníte ho, je úžasný,“ tvrdí Mayer.

FOTO: Nejhustěji osídlený ostrov světa najdete v Karibiku

Cestování

O uskutečnění svého snu oba muži nejprve trochu pochybovali. „Když mi Gareth o tomhle nápadu poprvé řekl, pomyslel jsem si, že ji nikdy nepřetavíme v realitu. Začal mi ale vysvětlovat, kolik může takový ostrov stát, a došlo nám, že jsou části světa, kde je koupě ostrova více realistická, než by mě kdy napadlo,“ vzpomíná Mayer.

Pak už stačilo jen důkladně pátrat, kde by se vysněná země mohla nacházet. Mikronárod Islandie mohl být na Filipínách, v Malajsii, Irsku, Panamě nebo právě v Belize, kde nakonec i vznikne.

Pro Johnsona je založení mikronárodu jistým aktem eskapismu a experimentování, pro Mayera jde zase o marketingový nástroj. Prozatím prodali asi stovku podílů, investoři pocházejí z 25 zemí. „Lidé na tu myšlenku vážně naskočili. Zatím nevíme, co uděláme v další fázi, protože jsme si nemysleli, že to dotáhneme tak daleko,“ tvrdí Mayer.

V budoucnu by se ale mikronárod měl stát turistickým lákadlem jako jiné podobné komunity. Jen pro připomínku jde například o Christiánii v Kodani, Seborgu v Itálii či Užupis ve Vilniusu.

FOTO: Filipínský Palawan je jedním z nejhezčích ostrovů světa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám