Hlavní obsah

Koupání v lomu u Mikulova: sto lidí a dost

Právo, Milan Vojtek

Zatopený lom Janičův vrch v Mikulově na Břeclavsku bude mít v létě návštěvnický provoz regulovaný. Po loňském experimentu s omezením návštěvnosti ochránci přírody rozhodli o jeho pokračování.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Lom Janičův vrch je vyhledávaným koupalištěm.

Článek

„Přírodní památce to velmi prospělo. Proto jsme na jaře oslovili možné provozovatele a s vybraným nájemcem podepsali smlouvu a vstup bude v následujících třech letech regulován,“ uvedl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr

Cestování

Až do poloviny září tak bude letos i v dalších letech počet návštěvníků současně nejvýše sto a za uhrazené vstupné budou mít k dispozici převlékárnu, toalety i vodu na mytí. Nájemce zajistí dostatek nádob na odpad a pravidelný úklid, protože dříve se lom po nájezdu návštěvníků měnil ve smetiště.

Někdy se v lomu tísnila u klesající hladiny i tisícovka lidí, cesty v okolí byly zahlcené parkujícími auty. Kvalita vody se prudce snižovala, průzračnost silně klesala.

Jde o kompromis

„Lom nechceme veřejnosti úplně uzavřít, zastáváme totiž názor, že lidé mají do přírody chodit, pokud je to jen trochu možné. Současný systém regulace návštěvnosti prospívá organismům, které se v lomu vyskytují. Vítají jej také obyvatelé severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížená. Vzhledem k výraznému omezení počtu návštěvníků byl v minulém roce podstatně menší tlak na využití parkovacích míst a uklidnila se dopravní situace. Stejný efekt očekáváme i letos,“ dodává Jiří Kmet.

Termální koupaliště Podhájska nesmí čerpat vodu z vrtu, podle inspekce falšovalo povolení

Evropa

Omezení počtu koupajících je kompromisem mezi snahou dopřát lidem koupání a potřebou uchránit stav, jaký v lomu vznikl zaplavením po ukončení těžby vápence v roce 2004. Hladina podzemní vody vystoupala na zhruba 258 metrů nad mořem. V lomu je tak hloubka kolem deseti metrů. Místo je od roku 2014 přírodní památkou.

Ochraně se těší vodní a mokřadní společenstva zatopeného vápencového lomu obklopená skalními společenstvy na lomových stěnách a fragmenty stepních trávníků s teplomilnou vegetací a faunou. Jedná se také o bohaté paleontologické naleziště.

Reklama

Výběr článků

Načítám