Hlavní obsah

Kotulova dřevěnka vstoupila do sezony s novou expozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejstarších roubených lidových staveb na Těšínsku, Kotulova dřevěnka, obměnila po 43 letech svou expozici. Od 1. května, kdy zde zahájili sezonu, si tak návštěvníci mohou prohlédnout roubenku nově vybavenou předměty pouze ze sbírek Muzea Těšínska.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kotulova dřevěnka zvenku.

Článek

„Samozřejmě se veškeré nové vybavení váže k historii této lokality a pochází z 18. a hlavně z přelomu 19. a 20. století. Je to uděláno tak, jako že tu žije středně zámožná zemědělská rodina,“ řekla Právu Soňa Kavanová, která má Kotulovu dřevěnku na starosti 22 let.

Impulzem ke změně expozice bylo to, že dřevěnka vracela vypůjčené předměty a nábytek Ostravskému a Slezskému muzeu. „Když se v roce 1979 expozice tvořila, tak v depozitářích Muzea Těšínska ještě nebylo nashromážděno tolik vhodných předmětů. Nyní je situace už jiná. Celá Kotulova dřevěnka je tak nově vybavena předměty jen z našich depozitářů,“ vysvětlila průvodkyně.

Vzácný ručník i místní keramika

V kuchyni se tak návštěvníci mohou pokochat například nádherným vyšívaným ručníkem z 18. století. Na poličkách uvidí historické kovové i skleněné nádobí, nechybí keramika. „Máme tady hlavně bludovickou keramiku. Místní obyvatelé totiž tehdy nebyli jen zemědělci, ale vydělávali si i vyráběním keramiky,“ uvedla Kavanová.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Průvodkyně Soňa Kavanová ukazuje proměněnou sváteční jizbu. Nové jsou i figuríny.

Přehlédnout se nedá ani kovová forma na bábovku či historické žehličky. Ve spižírně pak lidé uvidí i staré struhadlo na brambory, včelařské potřeby či lis na tvaroh. Proměněná je i sváteční jizba.

„Máme novou postel, lavici, truhlu, obměnili jsme i veškerý textil v dřevěnce, přibyly nám i kožené pánské a dámské boty. A co je úplnou novinkou, tak to jsou figuríny oblečené v tehdejším běžném oděvu. Máme tu matku s dítětem — dívkou a v kolébce je miminko,“ líčila dále průvodkyně.

Kotulova dřevěnka byla postavena v roce 1781. Její součástí jsou i chlévy, které jsou také nově vybavené, a o zhruba 100 let mladší stodola. Zahradu krášlí větrný mlýnek na mletí mouky z 19. století, kterému se zde říká viatrak.

Tato lidová stavba je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova. Otevřeno zde mají od května do konce října.

Návštěvnost památek pomalu roste, i když je vstupné vyšší

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám