Hlavní obsah

Kolowratská věž ve Zruči nad Sázavou nabízí pěkné výhledy. Takhle vypadá z výšky

– Zruč nad Sázavou
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Ve středověku sloužila jako hradní hláska stráže nebo sklad, dnes nabízí návštěvníkům expozici středověkých zbraní. Řeč je o Kolowratské věži, jež je součástí zručského zámku a ze které můžete dohlédnout na krásy okolí. Zámek samotný pochází ze 14. století a jeho majiteli byly známé rody Kolowratů či Schebků. Podívejte se na celý zámecký areál z ptačí perspektivy v reportáži.

Kolowratská věž je součástí zámeckého areálu Zruč nad Sázavou. Podívejte se na místo z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

První zmínka o Zámku Zruč nad Sázavou pochází z roku 1328. Uvádí se, že dnešnímu zámku předcházel středověký hrad, který byl na tomto místě postaven v první třetině 14. století.

„Do zručské historie se zapsalo mnoho významných rodů, například rod Kaleniců, kteří na konci 16. století upravovali zejména jádro hradu a za jejich vlády se hrad stal zámkem. Významným rodem je také rod Kolowratů, který zde působil na přelomu 14. a 15. století. Během jejich vlády se uvádí, že byla vystavena také kolowratská věž,“ řekla Novinkám kulturní referentka Lucie Vadinská.

Interaktivní zábava

Kolowratská věž, vysoká dvacet metrů, v současnosti nabízí expozici středověkých zbraní, která je obohacena mnoha informacemi o její historii. Hravou formou si expozici mohou užít i děti, které mohou například prolézt tajnou stěnou, složit znaky rodů vládnoucích na Zruči nebo sestavit z písmenek odpovědi na otázky.

Foto: Novinky

Kolowratská věž sloužila jako sklad zbraní, ty tam najdete i dnes.

Z věže, která byla opatřena střílnami do několika směrů, mohou návštěvníci dohlédnout nejen na zámecký areál a Sázavu klikatící se podél zámku, mohou ale také shlédnout přímo na koruny stromů a hádat, o který strom se jedná. Následně si své tipy mohou ověřit dole na informační tabuli.

Zámecký park a expozice

Celý areál pak nabízí další expozice, které vás zabaví na celé odpoledne. Můžete zde najít Vodácké muzeum, expozici Příběh řeky Sázavy, regionální muzeum Od verpánku k Baťovi či expozici Království panenek.

Pokud se i tak s množstvím aktivit nespokojíte, můžete se projít zámeckým parkem, altánek s jezírkem je vyhledávaným místem pro svatby. I zde si ale děti najdou své.

Foto: Novinky

Zámek je dominantou celého areálu.

„V zámeckém příkopu je naučná stezka rytíře Miloty, která je určená pro děti. Jsou tam různé dřevěné herní prvky a děti si tak mohou vyzkoušet, zda by mohly být v dřívějších dobách platnými rytíři v družině,“ dodala Vadinská.

V současnosti náleží zámek městu Zruč nad Sázavou, který jej odkoupil v roce 2003. Podle Vadinské byl posledním majitelem byl rod Schebků, který zámek zakoupil v roce 1885.

Vstupné na malý okruh po zámku je pro dospělé 70 korun, velký okruh stojí 120 korun. Rodiny, děti, senioři a držitelé ZTP mají na vstupném slevu. vstup do jednotlivých expozic a muzeí vyjde od 30 do 65 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám