Hlavní obsah

Kolem Gardy roste cyklostezka, která umožní největší italské jezero obkroužit

Novinky, mšv

U italského jezera Garda právě roste unikátní cyklostezka. Bude vedena kolem celé vodní plochy - po skalách i podél silnic - a umožní celé jezero kolem dokola obkroužit. Celková délka dosáhne 140 kilometrů a unikátní koncept cyklistům navodí pocit, že se nad Gardou doslova vznášejí, informoval britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Cyklostezka bude dlouhá zhruba 140 kilometrů. Ilustrační foto

Článek

Rozsáhlou cyklostezku budou moci využít jakkoli zdatní cyklisté, protože na některých místech budou na výběr alternativní trasy. Ti, kteří nebudou chtít po příkrých částech jet, se budou moci nechat převézt lodí. Unikátní design pak má cyklistům navodit pocit letu, jelikož stezka bude vedena poměrně vysoko nad hladinou jezera a zejména podél útesů.

Celý projekt by měl stát 102 miliónů eur, v přepočtu přes 2,5 miliardy korun, uvádí Independent s odvoláním na list Garda Post.

Cyklostezka, která nabídne na největší italské jezero zcela nový pohled, se má postarat o zvýšení cykloturistiky v regionech, do kterých bude zasahovat. Jedná se o provincie Verona, Brescia a Trentino. Cesta rovněž propojí vesnice, které doposud zůstávaly poměrně izolované.

S délkou 140 kilometrů ovšem nebude cyklostezka kolem Gardy nijak závratně dlouhá. V porovnání s jinými evropskými trasami se jedná spíše o kratší cestu. Například trasa nazvaná Euro Vello Mediterranean Route, sahající od řeckých Athén až do španělského města Cádiz, měří přes 5880 kilometrů.

Lago di Garda zabírá plochu o rozloze 370 kilometrů čtverečních a je oblíbeným místem pro rekreaci i sporty. Na jezeře se dá provozovat například windsurfing nebo paddleboarding.

Reklama

Výběr článků

Načítám