Hlavní obsah

Kolem domažlických rybníků se otevřela naučná stezka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice otevřely desetikilometrovou naučnou stezku v Zelenovském údolí podél rybníků. Podobná vzdělávací trasa jedenáctitisícovému městu chyběla. Je na ní 12 interaktivních tabulí, tematicky věnovaných flóře, fauně a rybníkům přírodního parku Zelenov. Dále jsou tam lavičky, altány, stojany na kola a díky speciálním mobilním aplikacím si lze pustit zvuky zvířat, řekla vedoucí infocentra Jana Jankovcová.

Foto: Profimedia.cz

Domažlice

Článek

Stezka začíná u cyklostezky na Havlovice a pokračuje na Zelenov kolem vrcholu Dmout, který je se 603 metry nejvyšším vrcholem převážně lesnatého přírodního parku Zelenov. Na toku Zubřiny leží rybníky Zelenovský, Radošovský a Strakovský. Jde o jednu ze čtyř lokalit v Česku, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč, a jediné místo, kde žije s rakem říčním.

Turisté budou také poznávat ptáky, houby, lesní zvěř, dřeviny, ryby a květenu. Stezku vybudovaly městské lesy, které oblast využívají i pro lesní pedagogiku. V okolí Domažlic taková trasa zatím chyběla. Podle Jankovcové vhodně doplňuje Dům přírody Českého lesa v Klenčí, otevřený loni.

Kolem Domažlic je ještě dvacetikilometrový tematický okruh Chodský květ, který seznamuje návštěvníky s historií a kulturou Chodska. Zahrnuje i cyklotrasy včetně dětských.

U Domažlic je přírodní sochařská galerie podél stezky na vrch Baldov, kde byl loni odhalen pomník ve tvaru kalicha na památku bitvy u Domažlic. Domažlické městské lesy obhospodařují přes 3770 hektarů lesů a 20 rybníků o výměře přes 31 hektarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám