Hlavní obsah

Kodaňské muzeum je zasvěcené zdánlivě obyčejnému předmětu. Oknu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční muzea můžeme nalézt snad v každé zemi na planetě. Ale jen v dánské Kodani mají jeden světový unikát. Nejedná se ovšem o nic šokujícího a vlastně ani bizarního, tamní expozice je totiž zasvěcená zdánlivě obyčejnému předmětu - oknu. Návštěvníci zde ovšem naleznou přes 400 historických kusů pocházejících až ze 17. století. Kromě samotných oken jsou zde vystaveny i rámy či kliky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kodani se nachází jediné muzeum oken na světěVideo: AP

 
Článek

Muzeum, které bylo založeno v roce 2006, vystavuje kolem 400 historických oken, která pocházejí z období od 17. století, a lze na nich tudíž pozorovat vývoj architektury a různých zdobných prvků. „Ukazujeme lidem nejrůznější tvary, techniky a elementy — podle nás má každé okno svou vlastní osobnost,“ tvrdí Troels Rasmussen, jeden ze šéfů dánské společnosti Velux, která muzeum založila.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o jakousi propagaci firmy, což je i myšlenka, která často napadá návštěvníky. „Když ovšem vidí naši expozici a chvíli si ji procházejí, zjistí, že okna jsou vlastně zajímavá. Tohle je navíc asi jediné skutečné muzeum zasvěcené oknům na světě,“ dodává Rasmussen.

Ačkoli podle něj může vypadat okno jako obyčejný předmět, ne vždy tomu tak bylo.

Jen pro vyvolené

Například ve středověku si jen skutečně zámožní či významní lidé mohli dovolit hledět skrze prosklená okna. Takový luxus mohli mnozí spatřit pouze v kostelech, kde okna tvořila součást výzdoby a vitráže vyobrazovaly náboženské výjevy. Oproti tomu jsou okna dnes spíše jednoduchým a funkčním prvkem domů. „Na první pohled se to nemusí zdát, ale okna se v průběhu let velmi vyvíjela,“ cituje Rasmussena agentura AP.

„Začalo to pouhou dírou ve stropě, respektive ve střeše. Slovo window (okno) pochází ze slova vindauga, což je dávné starogermánské pojmenování díry, nebo chcete-li oka, ve střeše. Postupně se okna přesouvala níže,“ vypráví Rasmussen. Nejstarší okna, která se v muzeu nacházejí, jsou zhruba z roku 1630. V dalších staletích se měnily především techniky a styl.

Další rozměr oknům ale podle Rasmussena dodává i skutečnost, kdo konkrétně přes ně koukal. Každý kus má údajně příběh. „Okno nabývá na významu, když víte, že se skrze něj díval například někdo důležitý nebo bylo součástí významné historické budovy. I přesto jsme ale muzeum, takže na prvním místě stojí styl, architektura a technika,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám