Hlavní obsah

Klínovec se otevře s novinkami

Jeden z největších lyžařských areálů v republice, Skiareál Klínovec v centrální části Krušných hor, zahajuje v sobotu sezonu. Před ní navíc připravil pro lyžaře řadu novinek, které se dotýkají zejména večerního lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Lyžaři si za skipasy na Klínovci připlatí.

Článek

„V první etapě se zaměřujeme na zásoby sněhu, prioritou je příprava hlavních sjezdovek. Další vývoj záleží na počasí v nejbližších dnech, v areálu potřebujeme zasněžovat ještě pár dní,“ řekla Právu mluvčí lyžařského areálu Hana Hoffmannová.

Zásadní novinkou je na Klínovci (1244 m n. m.) dokončované umělé osvětlení takřka na kilometr a půl dlouhé sjezdovce Dámská, kterou obsluhuje při převýšení 230 metrů nejnovější lanovka s vyhřívanými sedadly. „Večerní lyžování na Klínovci tak bude skvělým lyžařským zážitkem a s dosavadním, které bylo na svahu Pod Zámečkem, se nedá vůbec srovnávat,“ komentovala změny mluvčí.

Skiareály doufají, že letos sezona bude. Bez zdražení to ale nepůjde, hlásí

Domácí

Kromě toho zde mají dvě nová vrtulová děla a plně zautomatizovali čerpací stanici a retenční nádrže na Neklidu. „Dále jsme pořídili nové bezpečnostní prvky jako matrace, které se umisťují na sloupy v blízkosti sjezdovek, i bezpečnostní sítě,“ doplnila Hoffmannová.

„V tuto chvíli probíhá výstavba modré sjezdovky u Jáchymovské, abychom tak zpřístupnili jižní stranu svahu i méně zdatným lyžařům a dětem. Bude mít parametry regulérní sjezdovky s šířkou až pětadvacet metrů. Její dokončení však zrealizujeme až na další zimní sezonu,“ dodala mluvčí s tím, že pro sezonu nadcházející bude zprovozněna pouze její spodní část, která ale bude závislá na přírodním sněhu.

Zdražení i zlevnění

„Celkově jsme zatím do nadcházející sezony investovali zhruba dvanáct milionů korun, přičemž většina šla z dočerpání otevřeného investičního úvěru,“ poznamenala.

Lyžaři si letos na Klínovci o něco připlatí. „I v našem odvětví se nevyhneme zdražování v důsledku plošně se zvyšujících nákladů a kvůli drtivým ztrátám z minulého roku. V zimní sezoně potřebujeme vydělat v podstatě na celý rok, v té loňské jsme byli v provozu pouhých devět dní, standardně to bývá zhruba 135 dní,“ připomněla mluvčí s tím, že areál ale zjednoduší systém jízdného.

Vše je jinak. Italské skiareály nakonec testy uznávají

Cestování

„U denního dospělého skipasu dojde ke zdražení od pěti do patnácti procent, ale naopak dojde k výraznému zlevnění dětského lístku, a to až o patnáct procent proti minulé sezoně,“ informovala Hoffmannová.

„Zákazníkům se také letos snažíme vyjít vstříc výraznou slevovou akcí na předprodej sezonních, ale i denních skipasů. V minulých letech byla sleva pět procent, letos bude dokonce více než pětinová,“ dodala. Denní skipas bude pro dospělého stát 850 až 980 korun, pro dítě 510 až 590 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám