Hlavní obsah

Když se na horách ztratíte, hledejte traumatologické body

Novinky, Dáša Palátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Traumatologické body se podobají turistickým směrovkám a kód na nich napsaný vám může zachránit život. V Krkonoších bude instalováno celkem 160 traumatologických bodů, podle nichž vás záchranáři najdou mnohem rychleji.

Foto: Dáša Palátková

Traumatologické body se podobají turistickým směrovkám. Kód na každé z nich koresponduje se značenými turistickými cestami.

Článek

Pokud se vám někdy přihodilo, že jste si na horách spletli cestu nebo přímo zabloudili, ještě teď možná cítíte nepříjemný pocit nejistoty, možná až paniky. Není divu. Podcenění počasí, trasy, výbavy i oblečení, případně přecenění sil a znalostí zaplatí na horách každý rok někdo životem.

Číslo na horskou službu nestačí

Venku se stmívá, chumelenice neustává, vítr bičuje tvář, je vám zima, prsty v rukavicích jsou zkřehlé. Vidina teplého pokoje a horkého čaje v nedohlednu.

Máte-li s sebou nabitý mobil a víte-li číslo na horskou službu, je to sice poloviční výhra, ale lokalizace místa typu „stojím tu u vysokého smrku a všude kolem jsou obrovské závěje“ k rychlé záchraně stačit nebude. Pomoci nemusí ani určení, odkud kam jdete. Při silné vánici se lehce stane, že jste z vytyčené trasy už dávno sešli.

Foto: Dáša Palátková

Horští záchranáři v Krkonoších jsou si této skutečnosti dobře vědomi. Proto ve spolupráci s pracovníky Správy Krkonošského národního parku před začátkem letošní zimní sezóny instalovali na významné křižovatky v horách cedulky, které nesou unikátní písmeno – číselný kód neboli traumatologický bod. Ten usnadní záchranářům lokalizaci návštěvníka hor, který se ocitl v nesnázích. Na území KRNAP jich bude umístěno celkem 160.

Bezpečné Krkonoše

Garant projektu Aleš Mego k tomu říká, že instalace traumatologických bodů navazuje na projekt Bezpečné Krkonoše, který pomohl vytvořit Záchranný plán Krkonošského národního parku.

„Krkonoše dosud postrádaly jednotný systém traumatologických bodů, jaký například mají v Českém Švýcarsku nebo v Podyjí.

Proto jsme ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému a Horskou službou Krkonoše vytipovali vhodná místa, která jsme osázeli cedulkami s kódy. Podobají se turistickým směrovkám. Kód na každé z nich koresponduje se značenými turistickými cestami. Díky tomu, že mají všechny složky IZS a HS stejné podklady, dostane se pomoc v případě mimořádné události na místo v co nejkratším čase,“ vysvětlil Aleš Mego.

Instalaci traumatologických bodů do krajiny předcházelo zmapování rozmanitého horského terénu tak, aby všechny složky Integrovaného záchranného systému mohly v případě potřeby pracovat se stejnými podklady a mohl vzniknout zásahový plán.

Pro každý případ si na túru do hor s sebou nezapomeňte vzít nabitý mobilní telefon a termosku s horkým čajem.

Co to jsou traumatologické body

Důležité křižovatky označené cedulkou s tísňovými telefonními čísly a unikátním kódem, který se skládá z písmena a číslice.

Dostanete-li se do problémů, oznamte operátorovi na tísňové lince kód. Záchranáři podle něj bezpečně poznají, kde vás hledat.

Vyplatí se známému či někomu z rodiny říct směr, kterým se hodláte vydat, a předpokládaný čas návratu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám