Hlavní obsah

Když nebe nad Bouzovem zakryjí balonáři

Pestrobarevnou podívanou v pátek časně ráno nabídlo okolí Bouzova na Olomoucku. Nebe tam brázdilo přes 20 horkovzdušných balónů. Romantický pohled s bouzovským hradem v pozadí se naskytl také samotným pilotům. Na tradiční bouzovskou balónovou fiestu dorazili z celé země, ale i ze Slovenska. Počasí jim přálo. Na své cestě urazili vzduchoplavci 20 kilometrů a hladce přistáli na louce nedaleko Jevíčka. Někteří měkké přistání zapili šampaňským.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

V pátek i v sobotu se nad hradem Bouzov vznášely horkovzdušné balóny.

Článek

„Vzdušnou čarou jsme letěli od Bouzova, Chornici až k Jevíčku. Vystoupali jsme do výšky 700 metrů, rychlost jsme měli ve výšce 33 až 37 kilometrů. Bylo to pohodové, vítr nefoukal. Posádka mě nezlobila, byl to krásný ranní let," pochvaloval si po přistání jeden z pilotů a zároveň organizátor fiesty Svatopluk Kuča.

„Bylo to luxusní, přistání ani nedrclo," ocenil jeden z pasažérů po výstupu z balónového koše. Společně se svou ženou přitom jako "prvoletec" musel absolvovat křest, jehož součástí je i zapálení vlasů a polévání šampaňským. Z ptačí perspektivy společně s nimi obdivovali kopcovitou krajinu kolem Bouzova lidé z dalších 21 balónů.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Některé balóny byly skutečně nápadité.

Piloti, kteří ve vzduchu zastávají role meteorologů i plynařů, si okolí Bouzova nemohou vynachválit. Netrápí je ani to, že při startu dopředu moc netuší, kde přistanou.

„Jsme tady poprvé, je to tu nejkrásnější," liboval si ráno na louce u hradu při hromadném startu balónů další z letců, který na akci dorazil ze Žiliny.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Letci měli jedinečný výhled na hrad i okolní krajinu.

Startu tradičně předcházel briefing s potřebnými informacemi od meteorologů. Pro jistotu organizátoři účastníkům pustili i odstrašující video z minulého měsíce zachycující hromadný start balónů v Británii. Ve větru tam jeden z nich nekontrolovatelně táhl koš i s posádkou a nakonec i samotné auto, u kterého byl balón špatně přikotven. „Tak takhle by to vypadat nemělo," podotkl lakonicky "letový ředitel" Petr Kubíček.

Podobného zážitku byli účastníci ušetřeni. Během startu si balón vzorně přikotvili a pak už jen následovali balón s barvami filipínské vlajky, který vzlétl jako první. Stíhali jej po celou dobu. Jeho posádka totiž nastražila pro ostatní na zemi kříž, který se snažili vzduchoplavci speciálními stuhami z nebe co nejblíže zasáhnout. Kvůli tomu mnohé balóny nad Chornicí podnikaly vzdušné manévry.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Každý balón byl originál.

Balónová fiesta nad Bouzovem má dlouholetou tradici, každoročně si ji nenechá ujít až 10 000 lidí. Co do počtu balónů jde o jednu z největších akcí v republice. Vzduchoplavce nad hlavami lidé obdivovali také v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám