Hlavní obsah

Každý druhý Čech plánuje dovolenou na last minute

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zhruba každý druhý zahraniční zájezd, který na letošní prázdniny připravily české cestovní kanceláře, je už prodaný. Ti, kteří si letní dovolenou v cizině ještě nekoupili, čekají často na poslední chvíli. Takzvané last minute zájezdy, jejichž cena je podstatně nižší, jsou v Česku velmi oblíbené, říká organizátor sobotní prodejní výstavy jihomoravských cestovních kanceláří Zdeněk Vrška.

Článek

Češi mají podle něj největší zájem o deseti až 12denní pobyty u moře s polopenzí. Preferují leteckou dopravu a čím dál častěji si rádi připlatí za kvalitu a luxus. "Vyžadují také speciální programy, už je nebaví jen ležet u moře," podotkl Vrška. V kurzu je aerobik, jóga nebo třeba břišní tance. O tradiční poznávací zájezdy, které byly velkým hitem hlavně po roce 1989, už prý ale takový zájem není.

Neletí už ani východní země, kterých se Češi nabažili právě před revolucí. Státy jako Bulharsko a Rumunsko ustoupily Řecku, Itálii, Chorvatsku nebo Španělsku. Ceny standardních pobytů se v průměru pohybují kolem 10 000 až 15 000 Kč. Velkým trhákem je v poslední době i Kuba. "Lidé nejspíš chtějí na poslední chvíli vidět minulost," soudí Vrška. Čtrnáctidenní cesta na Kubu přijde na 45 000 až 55 000 korun.

Značnou část mohou turisté ušetřit, pokud počkají až na poslední chvíli. Zájezdy last minute jsou podle Vršky často až neúměrně levné. Jejich nevýhodou je, že zákazník nemusí dostat přesně to, co požadoval. Vybírá z pobytů, které v nabídkách cestovních kanceláří zbyly. Ceny českých prodejců ale táhne dolů hlavně konkurence ze zahraničí. "Často nabízí dumpingové ceny, kterým se české firmy nemohou vyrovnat," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám