Hlavní obsah

Kaple v Nymburce odhalila podzemí

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Nymburce poodhalila své podzemní prostory. Město se před časem pustilo do rekonstrukce historické stavby a nyní byl proveden i geofyzikální průzkum. Protože v kapli byla zaznamenána zvýšená vlhkost, rozhodla se radnice odkrýt kryptu a zjistit, zda se v kapli nenacházejí další podzemní prostory.

Foto: město Nymburk

Průzkum kaple sv. Jana Nepomuckého v Nymburce odhalil podzemí.

Článek

Samotná krypta, dutina pod náhrobním kamenem a pohřební komora, byla prozkoumána malou sondou. „Zjistilo se, že se pod náhrobním kamenem nachází vstupní šachta do hrobky se schodištěm do vlastní pohřební komory. Ukázalo se, že pohřební komora je prázdná,“ uvedla mluvčí nymburské radnice Pavla Kukalová.

Podle písemných i fotografických pramenů z muzea byla rakev s ostatky zdejšího měšťana Jana Zedricha, který se zasloužil o zachování kaple, vyzvednuta z hrobky v sedmdesátých letech 20. století. Na stěnách pohřební komory je podle průzkumu patrná malba imitující velké kvádry.

Amazonský prales odhalil další tajemství: Sixtinskou kapli pravěkého umění

Věda a školy

„V severní a jižní stěně pohřební komory jsme zaznamenali výrazné výklenky, v nichž byly podle archivních pramenů původně uloženy urny s ostatky rodičů Jana Zedricha a ve východním výklenku krucifix,“ dodala Kukalová. Odborníci provedli i průzkumné vrty, které vyloučily, že by tady existovaly další, zatím neznámé podzemní prostory.

„V ploše celé kaple se vyskytuje pod podlahou přibližně metrový zásyp suchého a písčitého sedimentu. Bez obav tedy lze dokončit opravy omítek a provést výmalby spodní části interiéru,“ uvedla místostarostka Stanislava Tichá. „Postupně také začneme zařizovat interiér kaple a chystáme další zajímavé kroky, které veřejnosti kapli více přiblíží,“ dodala místostarostka.

V Egyptě našli 3000 let staré rakve. Odkryli i prastarý chrám neznámé královny

Věda a školy

Město už nechalo opravit střechu a plášť budovy, provedlo se odvodnění. Ke kapli vede nová cesta a kolem je nové venkovní osvětlení. Zrestaurovány jsou také barokní intarzované dveře, vstupní dvoukřídlé dveře, balustráda a okna. Nyní se pracuje na vnitřních omítkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám