Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si, jak se žilo dřív, nebo přihlížejte obléhání hradu

Novinky, mšv

Konečně dětem přichází zasloužená doba volna a odpočinku po školním roce. Přivítejte prázdniny v Muzeu Karla Zemana v Praze nebo vyrazte do Pardubického kraje a zjistěte, jak se žilo našim předkům na vsi. Pokud chcete ještě hlouběji do minulosti, můžete přihlížet obléhání hradu Bezděz.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte Babiččin dvoreček a zjistěte, jak se žilo dřív. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vítání prázdnin

Přijďte s dětmi do Muzea Karla Zemana přivítat prázdniny. Od čtvrtka až do neděle tam budou odměňovat za vysvědčení, a ne jen za samé jedničky. Na děti čeká prohlídka muzea za sníženou cenu či zcela zdarma, interaktivní hry nebo výtvarné dílny. Oslavte příchod léta s jedním z nejslavnějších českých výtvarníků a režisérů. Více informací najdete zde.

Výlet Cyklohráčkem

Cyklohráček je rodinný výletní vlak přestavený na velké hřiště. Svézt se s ním můžete na Okoř nebo do Slaného, kde jsou připraveny navazující akce a další program. Spojte výlet vlakem s procházkou na hrad. Vlak tradičně vyjíždí z Masarykova nádraží. Podrobné informace o odjezdech a všem dalším najdete zde.

Zvířata z archy

V Nové budově Národního muzea probíhá zoologická expozice Archa Noemova, která návštěvníky uvádí do světa živočichů, kteří naši planetu obývali a obývají. Uvidíte především obratlovce v širokém spektru jejich druhů i forem. Název odkazuje k tomu, že svět čeká v přeneseném smyslu nová potopa, a to narůstající lidská populace. Více informací k výstavě zde.

Středočeský kraj

Dvorecká pouť

O víkendu se v Dvorcích u Lysé uskuteční tradiční pouť, připraven je bohatý program na celé sobotní odpoledne. Na děti čekají hry a soutěže, nebudou chybět ani koncerty nebo divadelní představení. A malí milovníci zvířat se budou moct projet na koníkovi. Více zde.

Setkání amerických aut

Stará americká auta mají kouzlo. Pokud souhlasíte, dorazte v sobotu na sraz veteránů do Muzea amerických historických automobilů v Lužné. Těšit se můžete na doprovodný program, který charakter akce jen podpoří - hotdogy, hamburgery, tetování technikou airbrush nebo spanilou jízdu. Začíná se v 10:00. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Den ve středověku

Tvrz Kestřany v sobotu osídlí hradní pán s posádkou i jeho služebnictvo. Návštěvníci uvidí, jak se žilo ve středověku, a budou se moci ponořit do dramatického příběhu z dob panování Karla IV. Nudit se určitě nebudete. Více zde.

Plzeňský kraj

Rysí slavnosti

O propojení ochrany přírody s cestovním ruchem se budou o víkendu snažit Rysí slavnosti v Železné Rudě na Šumavě. Návštěvníci se budou moci svézt třeba koňským spřežením či ruční drezínou nebo si nakoupit tradiční šumavské produkty. Ptáte se proč rysí slavnosti? Rys je totiž zvíře typické pro zdejší oblast. Kompletní program najdete zde.

Karlovarský kraj

Umělecké symposium

Přijeďte se podívat přímo pod ruce nejrůznějším řemeslníkům — řezbářům, dráteníkům či malířům. Hotová díla si případně můžete i zakoupit. Umělecké symposium potrvá od 2. do 9. července na hradě Hauenštejn. Pokud budete chtít, můžete se večer potemnělým hradem projít s průvodcem a vyslechnout si různé mysteriózní historky. Více zde.

Ústecký kraj

Za exotickým ptactvem

Líbí se vám papoušci a jiní exotičtí ptáci? Pak byste si určitě neměli nechat ujít výstavu, která v sobotu začíná na zámku v Libochovicích, trvá jen krátce - pouze do 6. července. V areálu ji najdete v historickém skleníku. Vstupné je za 20 korun. Více informací zde.

Liberecký kraj

Obléhání Bezdězu

Sobotou startuje pětidenní historická akce z dob obléhání hradu Bezděz. Nejenže se pobavíte, ale možná i něco přiučíte a nahlédnete do minulosti. Zbraně budou na hradním nádvoří řinčet v 11:00, 12:30, 14:00 a 15:30 hodin. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Noční prohlídky

Úderem prázdnin začíná na zámku Potštejn u Rychnova nad Kněžnou tradiční letní cyklus nočních prohlídek, které se uskuteční čtyřikrát v červenci a třikrát v srpnu. Zážitek to bude jistě jedinečný, protože celý zámek bude velmi netradičně nasvětlen. Při prohlídce budete mít možnost shlédnout poučné vystoupení, objeví se i nějaký ten duch. Podrobnější informace zde.

Pardubický kraj

Jak se žilo dřív

Zajímá vás, jak se žilo dříve na vesnici? Co všechno obnášela práce na statku a kdo to byli formani? Dorazte do Babiččina dvorečku v Licibořicích a můžete to zjistit. Na děti i jejich rodiče čekají také zábavné hry, jízdy na koni nebo domácí kuchyně. Více najdete zde.

Vysočina

Zrození upíra

Pokud máte rádi mysteriózní příběhy, zúčastněte se noční prohlídky zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. V pátek a v sobotu se při nich odehraje představení Prokletí rodu Waldorffů, ve kterém uvidí boj s temným upírským vladykou. Prohlídky se konají v hodinových intervalech v oba dny od 18:00 do 22:00 hodin. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Výstava svatojánského kvítí

Přijeďte se podívat na tradiční výstavu květin a bylin, které v období svatého Jana rostou. Mnohým z nich se ve své době připisovaly léčivé až zázračné účinky. Některé se dodnes používají v našich kuchyních, jiné se zase považují za plevel. Které to jsou? Zjistíte to na výstavě, která na zámku Rájec nad Svitavou trvá pouze do 6. července. Více zde.

Olomoucký kraj

Oslava volna

Zahajte prázdniny v areálu Bozeňov s vodníkem Čochtanem. Čeká na vás celá řada atrakcí a aktivit, od malování na obličej přes skákací hrad až po plavbu na raftech či aquazorbing. Pro ty nejmenší jsou připraveny tvořivé dílničky nebo projížďka na koních. Zábava na vás čeká v sobotu. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Strašidelná prohlídka

Dorazte v sobotu na tajemnou zříceninu hrad Lukov a zúčastněte se strašidelné prohlídky. Na hradě se nachází vysvěcená kaple bez střechy, takže o pozoruhodné okamžiky určitě nebude nouze. Prohlídky budou probíhat od 17:00 hodin ve dvacetiminutových intervalech a doporučuje se vzít si pohodlnou obuv a baterku. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Bez chytré techniky

Chcete svým dětem ukázat, že volný čas se dá trávit i bez mobilu či tabletu v ruce? O prvním prázdninovém víkendu tedy navštivte Aquapark Olešná ve Frýdku-Místku, kde na vaše ratolesti čeká spousta her a hádanek ve formě pohádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám