Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Potkejte se s krampusy, vyrobte si vánoční ozdoby

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před úterním předvečerem svátku svatého Mikuláše se vaše ratolesti můžou na různých místech po republice potkat s čerty i anděly – třeba v děčínské zoo nebo ve Strakonicích, kde se koná průvod krampusů. Vytvořit si originální vánoční dekorace máte možnost na dílnách v Želivu na Vysočině nebo v Bludově v podhůří Jeseníků.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobte si o víkendu s dětmi ozdoby na Vánoce. Ilustrační foto

Článek
Praha

Orientační závod

Sobotní dopoledne v Praze můžete s dětmi strávit sportovně, třeba na Mikulášském orientačním závodu, při němž si procvičíte orientaci po metropoli, navštívíte opomíjená kulturní a historická místa a trochu si i zasoutěžíte. Podrobnosti najdete zde.

Mikulášská pohádka

Vědí vaše ratolesti, co se děje v nebi těsně předtím, než jde Mikuláš s čertem a andělem na obchůzky? Dozví se to na divadelním představení plném písniček a komických scén, jehož součástí je i mikulášská nadílka. Pohádku můžou zhlédnout v neděli v Divadle Na Prádle. Více informací naleznete zde.

Advent na radnici

V prostorách Novoměstské radnice si po celý víkend můžete s dětmi užít adventní trhy, kde nebude chybět Čtyřlístek, funkční vláčkové kolejiště nebo pohádková představení. Pro rodiče budou připraveny speciality francouzské kuchyně, víno a k poslechu melodie swingu, šansonu i jazzu. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Mikulášské obchůzky

Nadílku od svatého Mikuláše dostanou nejmenší v neděli v kouřimském skanzenu. Mezi lidovými staveními se budou procházet i Barborky s Ambrožem, těšit se můžete také na dílny s pečením figurálního perníku nebo třeba s výrobou čertů ze sušených švestek. Místní divadelní soubor zahraje Komedii o sv. panně mučednici Barboře. Podrobnosti zde.

Čerti na zámku

Pokud si chcete čerty užít už tento víkend, zajeďte si v neděli na zámek v Dobříši. Čeká vás tu pekelné podsvětí ve zdejších sklepeních se spoustou čertů a čertic, Luciferem, knihou hříchů i ohnivými efekty. Zájemcům Lucifer předá balíček s nadílkou. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Průvod krampusů

V sobotu podvečer se ve Strakonicích potkáte s krampusy, děsivými čerty. Jejich průvodu předchází bohatý program, který bude zahrnovat vystoupení malých zpěváků, tancování, vánoční kvíz, soutěž v pojídání perníků nebo o nejhezčí dětskou čertovskou masku. Večer bude zakončen diskotékou. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Mikulášská jízda

Vyrazte s dětmi v neděli do Holoubkova parním vlakem, který vyjíždí z Plzně, Rokycan i Hořovic. Kromě mikulášské show Václava Upíra Krejčího se děti dočkají nadílky balíčků, diskotéky, chybět nebude ani občerstvení a vepřové hody. Ve vlakové soupravě si budete moci prohlédnout pojízdné peklo. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Keramická dílna

V Hroznatově akademii v areálu kláštera v Teplé se v sobotu odpoledne můžete zúčastnit keramické dílny pod vedením Kateřiny Strádalové, umělkyně z obce Úterý. Během dvou hodin si můžete naglazovat talířek nebo hrneček vlastními motivy. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Peklo v zoo

Děčínská zoo se v sobotu odpoledne promění v peklo. Děti se mohou vydat na cestu plnou pekelných bytostí, které je zasvětí do čertovského řemesla. Zkusí si třeba jít do sklepa pro uhlí a přiložit pod kotel, vymést komín, vybrat blechy z kožichu nebo zvážit své hříchy na pekelných vahách. Na ty, co splní všechny úkoly, čeká mikulášská nadílka a špekáček, který si mohou upéct na ohni. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Krkonošské pohádky

V Lidových sadech v Liberci se v sobotu vpodvečer uskuteční představení Krkonošské pohádky 2 – Anče a Kuba mají Kubíčka. Divadelní zpracování nikdy nenatočených dílů slavného večerníčku čítá čtyři příběhy o synkovi slavného páru, který stejně jako jeho rodiče bojuje proti zlému Trautenberkovi. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Rozsvícení stromečku

Na slavnostní rozsvícení vánočního stromu se můžete s dětmi přijít podívat v neděli vpodvečer na náměstí v Třebechovicích pod Orebem. Za zvuků místních trubačů si můžete vychutnat vánoční dobroty a zahřát se svařákem, návštěvníky čeká také ohňostroj s tematickou hudbou. Více informací zde.

Pardubický kraj

Den s dětskou knihou

Podpořit čtení knih a čtenářskou gramotnost si klade za cíl sobotní akce v Krajské knihovně v Pardubicích. Malí účastníci si na zdejších stanovištích můžou plnit úkoly a ti úspěšní z nich si odnesou registraci do knihovny na příští rok zdarma. Na tvořivých dílnách si vyrobí záložky do knížek, zvonečkové andělíčky nebo třeba vánoční pohlednici. Podrobnosti zde.

Vysočina

Vánoční dílna

Pro děti i jejich rodiče jsou určeny kreativní dílny, které se konají v sobotu odpoledne v Základní škole Želiv. Budete mít možnost si vyrobit vánoční ozdoby a dekorace z korálků, keramiky nebo přírodních materiálů. Chybět nebude ani malování na textil či zdobení perníčků. Akci zahájí vystoupení školního pěveckého sboru, který zazpívá koledy. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Ďáblové v jeskyni

Bojí se vaše děti rády? Pokud ano, udělejte si výlet do jeskyně Výpustek nedaleko Adamova, kde se po celý víkend koná osmý ročník mikulášských prohlídek. V závěru dostanou nejmenší drobný dárek, případně může Mikuláš dětem nadělit i dárek přinesený od návštěvníků. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Tatínkovský víkend

Pokud maminky potřebují klid na přípravu Vánoc, můžou tatínkové se svými ratolestmi v sobotu i v neděli zajít do Pradědova dětského muzea v Bludově blízko Šumperka. Společně si mohou vyzkoušet výrobu vánočních dekorací, pečení cukroví nebo tvoření dárečků pro své nejbližší. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Putování za Mikulášem

Procházku Podzámeckou zahradou v Kroměříži můžete v sobotu odpoledne spojit s mikulášským programem. Pro děti jsou na soutěžních stanovištích připraveny úkoly, a když je všechny splní, může bránou dojít k andělům, kteří jim pomůžou s vyluštěním poslední hádanky. Pak na ně čeká samotný Mikuláš s odměnou. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Zahájení adventu

Zajděte si v sobotu odpoledne na Mariánské náměstí v Jablunkově! Poslechnout si můžete chór Gorol nebo kapelu Šajtar, potkat se s dlouhonohými anděly na chůdách nebo se podívat na rozsvícení vánočního stromu. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám