Hlavní obsah

K návštěvě Krkonoš láká nová rozhledna na Hnědém vrchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Nejvyšší rozhledna v Krkonoších slouží od začátku prázdnin turistům na Hnědém vrchu. Jak potvrdil starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, rozhledna je přístupná zdarma a bude otevřená v době provozu lanové dráhy na Hnědý vrch každý den až do října od devíti do 16 hodin.

Foto: ČTK

Rozhledna Na Hnědém vrchu v Peci pod Sněžkou

Článek

Pata rozhledny je umístěna v nadmořské výšce 1207,45 metrů nad mořem, hlavní vyhlídková plošina je ve výšce 27 metrů nad zemí, celkem rozhledna měří 30,85 metru. Pec rozhlednu na Hnědém vrchu vybudovala, aby vytvořila další snadno dostupný cíl výletů a odlehčila tak vrcholu Sněžky.

Foto: ČTK

Rozhledna Na Hnědém vrchu v Peci pod Sněžkou

Návštěvníci z vyhlídkové terasy uvidí panorama hlavního krkonošského hřebene, především na Sněžku, Luční a Studniční horu, vidět je také turistické centrum Pece. Za příznivého počasí jsou z rozhledny vidět i Orlické hory a Jeseníky.

Na horním ochozu rozhledny, jejíž podstava je trojúhelníkového tvaru a tvoří ji dřevěné a ocelové sloupy, může najednou pobývat až petadvacet lidí. Vstup dětí do dvanácti let je povolen pouze v doprovodu aspoň patnáctileté osoby.

Foto: ČTK

Rozhledna Na Hnědém vrchu v Peci pod Sněžkou

Foto: ČTK

Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek vystupují na nejvyšší rozhlednu v Krkonoších na Hnědém vrchu. Vstup na rozhlednu je zdarma. Náklady na její zbudování dosáhly 12 milionů korun, většinu peněz poskytla Evropská unie.

Vybudování rozhledny stálo zhruba dvanáct miliónů korun a je součástí projektu Zkvalitnění dostupnosti a rozšíření doprovodné infrastruktury turistického střediska Pec pod Sněžkou, který Evropská unie podpořila zhruba 57 milióny korun.

Součástí projektu je vybudování nových lávek přes řeku Úpu a úprava pravého břehu Vlčího potoka do podoby lyžařské stezky. Dosud nejvyšší krkonošská rozhledna na Černé hoře u Janských Lázních měří 25 metrů, například kamenná rozhledna na hoře Žalý měří osmnáct metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám